Stimulent de risc în învățământ

Proiectul de lege propus de social-democrați care prevede acordarea unui stimulent de risc personalului din învățământ, a fost adoptat marți de Camera Deputaților.

Proiectul a primit 158 de voturi „pentru “, unul „împotrivă ” și 77 de „abțineri ” .

Conform textului de lege, stimulentul de risc se acordă atât personalului didactic, cât și personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.

Potrivit acestui proiect, stimulentul de risc se acordă pe toată durata desfășurării cursurilor, proporțional cu timpul petrecut în unitățile de învățământ în prezența antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și studenților. Conducătorii unităților vor stabili în fiecare lună lista beneficiarilor.

Stimulentul se acordă lunar pe perioada stării de alertă şi a stării de urgenţă și este în cuantum de 2.000 de lei  pentru personalul didactic și de 1.500 de lei, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, consideră că acest proiect este binevenit, dat fiind faptul că și cadrele didactice se află în linia întâi la fel ca și cadrele medicale .

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor, forul decizional . Atât Premierul Ludovic Orban cât și specialiști ai Bancii Nationale , au avertizat, in repetate randuri, ca acest gen de masuri populiste pot duce la o explozie a deficitului bugetar. Tinand cont ca sunt aproximativ 220.000 de profesori si 70.000 de cadre didactice auxiliare, peste 100 de milioane de euro s-ar duce de la bugetul de stat in fiecare luna.

PNL și USR s-au opus proiectului de lege catalogându-l ca unul populist pentru că nu are sursă de finanțare.