SliderSocialUltima ora

Gorjenii se pot pensiona mai devreme

Lista unităților administrativ-teritoriale din Gorj considerate poluate a fost reactualizată în urma unui amendament adoptat ieri de Camera Deputaților.

Cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă se vor putea pensiona anticipat fără nicio penalizare. 16 localități gorjene au fost incluse pe listă. În textul inițial al actului nromativ erau prevăzute doar 10 zone poluate, amendamentul votat ieri a adăugat încă 6. Este vorba despre comunele Bîlteni, Bustuchin, Câlnic, Ionești, Prigoria și Roșia de Amaradia.

Primarii localităților s-au declarat încântați de includerea comunelor pe care le reprezintă în lista zonelor afectate. La Bîlteni, edilul Vasile Vlăduleanu consideră că este cel mai bun lucru care se putea întâmpla cetățenilor. Specificul comunei Bâlteni este mineritul, energia și petrolul, așadar sunt mulți locuitori care au nevoie de pensionare anticipată.

La Câlnic, primarul Dumitru Vulpe a ținut să îi mulțumească deputatului liberal Dan Vâlceanu pentru inițiativă. Ținând cont că pe teritoriul comunei își desfășoară activitatea cele două cariere Tismana 1 și Tismana 2, introducerea localității pe lista reprezenta cu adevărat o necesitate.

Liviu Cotojman, edil la Roșia de Amaradia a declarat că legea era foarte așteptată de locuitorii comunei. Chiar săptămâna trecută cetățenii localității au întrebat administrația dacă se pot pensiona mai devreme.

Și la Prigoria vestea a fost primită cu bucurie. Primarul încă în funcție, Iuliana Iliescu spune că a insistat să fie inclusă pe listă și comuna Prigoria. Cetățenii localității aveau deja stadiul de cotizare, însă nu îndeplineau vârsta legală pentru pensionare.

Pe lista zonelor afectate se mai află și localitățile Brănești, Drăgotești, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Urdari și Turceni plus 8 kilometri în jurul acestora.

Articole similare

Back to top button