SliderSocialUltima ora

Încep plățile pentru subvenții

Hotărârea Guvernului care stabilește valoarea plăților pe hectar de care beneficiază fermierii români în 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial. APIA va începe plata avansului la subvenții începând cu 16 octombrie. Procentul în care trebuie să se încadreze avansul este de maxim 70% din  schemele de plăți care compun subvenția pe suprafață.

În județul Gorj au fost depuse peste 17 700 de cereri de subvenționare, 4571 de fermieri fiind pe „lista albă” și vor fi primi la plată. Neavând niciun fel de erori în controlul administrativ, agricultorii de pe lista albă vor face obiectul plăților în primă fază începând cu jumătatea lui octombrie.

În funcție de verificările efectuate în perioada următoare, o altă serie de fermieri vor fi eligibili pentru plată. Directorul APIA Gorj, Mihai Versin, spune că se încearcă finalizarea dosarelor  astfel încât 90-95% dintre cererile depuse să fie soluționate și beneficiarii subențiilor să primească avansul promis.

Conform Hotărârii de Guvern, avansul trebuie să se plătească după finalizarea controalelor administrative.  Începând cu 1 decembrie 2020, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi prevăzute în Hotărâre şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2020 ca avans.

De plata avansului beneficiază și crescătorii de ovine sau caprine care au accesat anul acesta la APIA sprijinul cuplat zootehnic, bugetul alocat fiind de peste 71 de milioane de euro.

 

Articole similare

Back to top button