ActualitateSliderSocialUltima ora

Festivalul “Gena Bârsan” – luni în pădurea Stejeret

Lăutarii sunt geniali, deoarece se spune că s-au născut cu muzica-n sânge. Au cântat, parcă dintotdeauna, la acordeon, vioară, chitară, saxofon, etc – după ureche. Când spui lăutar te gândești la petrecere și voie bună, la pasiune și tradiție. Mulți dintre noi am sta ore în șir să ascultăm muzica lor și o putem face și luni, 29 august 2022, începând cu ora 17.00 la Târgu Cărbunești.

Festivalul “Gena Bârsan” este un eveniment organizat de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și  Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești

Gena Bârsan, cea în memoria căreia se desfășoară „Festivalul de muzică lăutărească” și-a luat zborul spre lume din Cărbuneștii Gorjului, vatră de lăutari renumită în toată țara. Deși drumul ei prin această lume a fost scurt, repertoriul și interpretarea deosebită, au făcut-o cunoscută și recunoscută ca o mare cântăreață a Gorjului. În Cărbunești au fost și sunt mulți lăutari, grupați în tarafuri sau benzi de lăutari. Lăutarii satelor gorjene satisfăceau nevoia țăranului de destindere la hora satului, în zilele de sărbătoare ori se impunea prezența lor cu ocazia momentelor importante din viață: la botez, la nuntă și chiar la înmormântare.

Articole similare

Back to top button