ActualitateSliderSocialUltima ora

Urmează raționalizarea gazului?

Comisia Europeană a prezentat ieri planul menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor rusești.

Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci, relatează Euronews, potrivit news.ro.

Scopul este de a proteja aprovizionarea gospodăriilor și a utilizatorilor esențiali, precum spitalele și industriile-cheie.

Ca parte a propunerii, statele membre ar trebui să prezinte Comisiei planuri naţionale de energie până la sfârşitul lunii septembrie şi să furnizeze o actualizare la fiecare două luni. Ţările care solicită livrări solidare de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

Legislaţia propusă ar acorda Comisiei competenţa de a declara o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării şi de a impune o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre.

Această alertă ar fi declanşată atunci când ”există un risc substanţial de lipsă severă de gaze sau o cerere excepţional de mare de gaz”, a spus Comisia într-un comunicat.

Propunerea Comisiei va fi discutată de miniştrii UE în cadrul unui summit extraordinar pe tema energiei pe 26 iulie.

Douăsprezece state membre şi-au întrerupt deja aprovizionarea cu gaze ruseşti fie parţial, fie complet.

Această măsură va crea cu siguranță unele animozități în rândul statelor membre.

Prima reacție oficială a venit din Spania acolo unde “Guvernul spaniol a declarat ieri că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat “justă” şi nici “eficientă””, relatează France Presse.

“Spania nu sprijină această propunere”, a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil, potrivit Agerpres.

“Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ce ni se potriveşte”, a asigurat ea.

Potrivit Teresei Ribera, această măsură nu este în mod necesar cea mai eficientă, sau cea mai justă.”Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi în furnizarea gazelor sau a electricităţii în locuinţele lor”, a promis ea, adăugând că “Spania va apăra poziţia industriei spaniole”.

Totuşi, ministrul spaniol a spus că ţara sa vrea să dea dovadă de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE.

“Ştim că numeroşi parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă şi aşteaptă toamna şi iarna cu o mare nelinişte. Vrem să ajutăm, punând toate infrastructurile noastre” în serviciul UE, a concluzionat ea.

Articole similare

Back to top button