ActualitateSliderSocialUltima ora

Farmaciile – în prag de faliment

Cea mai recentă hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești vizează Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Acestea vor fi obligate să recupereze sume considerabile de bani de la mai multe rețele de farmacii, întrucât au decontat medicamente fără a avea în vedere reducerile comerciale de care au beneficiat farmaciile de la distribuitori.

Un scenariu posibil ce va rezulta în urma acestei sentințe, va aduce peste 50% din farmaciile din România în faliment în următorii doi ani dacă toate casele de sănătate vor începe să recupereze de la farmacii aceste prejudicii. Marginile de profit obținute de o farmacie se încadrează între un procent de 1-2%, prin urmare, acestea nu vor putea plăti sumele cerute de stat fără a intra în faliment.

Radu Miruță, deputat USR Gorj, a apărut în mediul online cu o postare în care își exprimă punctul de vedere legat de acest subiect. Revoltat de situația creată la nivel național, acesta acuză CNAS, care are anual control de la Curtea de Conturi, că nu au fost aduse la cunoștința farmaciștilor aceste nereguli timp de mulți ani și în momentul de față industria farmaceutică din România ar putea fi în pericol.

CNAS are control de la Curtea de Conturi anual, an după an nu s-a reproșat nimic farmaciștilor, oficializand astfel modul de lucru, iar acum intr-o interpretare monstruoasa, fără nicio legătură cu realitatea, Guvernul pornește un tăvălug de închis farmacii.

Aveți macar habar cine-s farmacistii? Elevii aia printre cei mai buni din clasa, care dau un examen serios de admitere, fac 5 ani grei de facultate și apoi, în special cei cu farmacii personale de cartier, sunt cei care dau sfaturi medicale cu suflet celor care vin cu rețeta și adesea cu portofelul înspre gol, încercând să-și aline o durere. Pe ei v-ați trezit sa ii sugrumați acum?

Ce vreți sa le faceți acum? Sa ii închideți, sau sa ii faceți sa isi vândă farmaciile pe nasturi, fiindcă le cereți sa dea la stat discount-ul negociat de către fiecare farmacie cu distribuitorii de medicamente? Pe 7 ani în urma, chiar dacă în ciuda tuturor controalelor de pana acum niciodată nu le-ați cerut-o și chiar dacă nu exista nicio justificare comercială în acest sens.”- a declarant Radu Miruță pe pagina sa de socializare.

Tot acesta oferă și câteva sfaturi pentru farmaciști.

„Dragi farmaciști,

În primul rând va sfătuiesc sa nu acceptați cu pieptul gol înapoierea acestor sume de bani de buna voie, la prima strigare!

Nu completați din ochi pe proprie răspundere, fiindcă e foarte posibil sa gresiti și veți putea fi acuzați de fals. Invitați-i pe ei sa vina sa verifice dube de facturi și sa calculeze ce vor.

Acționați în instanță atunci când va vor fi solicitate sumele de bani pentru a cumpara timp și a obține dreptate.

Decizia ICCJ este obligatorie, însă deocamdată ea este pe legătura Curtea de Conturi-Case de Sănătate, nu pe segmentul Casa de Sanatate-Farmacie. a declarant Radu Miruță pe pagina sa de socializare.

La polul opus se află Mihai Moisescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Gorj, care a declarat faptul că, în cazul în care rețelele de farmacie au încasat sumele de bani despre care se vorbește, este firesc să îi înapoieze, iar recuperarea banilor de către CNAS este justificată.

Articole similare

Back to top button