ActualitateSliderSocialUltima ora

Vor afecta sau nu lucrările de pe Calea Eroilor includerea ansamblului în UNESCO

Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Târgu-Jiu a fost proiectat și ridicat de Constantin Brâncuși în anii 1930, fiind un omagiu adus eroilor gorjeni căzuți în primul război mondial. Ansamblul are patru componente- Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, ce pot fi găsite pe strada Eroilor și sunt așezate pe o axă orientată est-vest, cu o lungime de aproximativ 1,5 km.

În anii trecuți s-a încercat introducerea acestui ansamblu în patrimoniu UNESCO, însă fără rezultat, dosarul fiind modificat și reînaintat comisiei. Un motiv care a dus la amânarea acestuia a fost faptul că ansamblul monumental a fost asociat doar unui monument de război, fără să se țină seama de valoare artistică pe care o are și de faptul că Brâncuși a fost unul dintre părinții sculpturii moderne.

După cum se știe deja, artera Calea Eroilor a intrat în procese de amenajare, procese ce au durat mai mult decât a fost plănuit, acest lucru stârnind reacții de tot felul. Artera face legătura dintre cele două parcuri în care se află operele lui Brâncuși, termenul de finalizare al acesteia fiind prelungit până la sfârșitul acestui an.

Prelungirea termenului de finalizare a creat vaste ipoteze și motive de îngrijorare după întâlnirea dintre reprezentanții celor mai importante instituții cu atribuții în susținerea dosarului de includere a Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO.

Senatorul Ion Iordache, președintele Forța Dreptei Gorj, și-a manifestat, în mediul online, nemulțumirile și îngrijorările legate de prelungirea lucrărilor. Acesta consideră că lucrările de slabă calitate de pe Calea Eroilor, dar și stadiul în care se află acestea, reprezintă probleme grave ce pot conduce la respingerea dosarului depus la UNESCO. De asemenea, acesta oferă sprijin total și necondiționat pentru urgentarea și finalizarea lucrărilor, argumentând prin faptul că ansamblul are o importanță incontestabilă pentru județul Gorj.

„Am participat azi la întâlnirea dintre reprezentanții celor mai importante instituții cu atribuții în susținerea dosarului de includere a Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO.

🔸Consider că stadiul și calitatea slabă a lucrărilor de pe Calea Eroilor sunt probleme grave care pot conduce, fără îndoială, la respingerea dosarului depus la UNESCO, fapt confirmat și de reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului.

🔸Cu stupoare constat că, între INP și Primăria Târgu-Jiu, nu există un consens cu privire la statutul de monument clasă A al Ansamblului Monumental Calea Eroilor care include și tronsonul pe care acum se lucrează. Primăria susține că strada nu este monument, încercând să justifice superficialitatea cu care au fost tratate lucrările.

✅Îmi reafirm sprijinul total și necondiționat pentru urgentarea și finalizarea lucrărilor la Calea Eroilor, un obiectiv  de o importanță capitală pentru județul Gorj, întrucât șansa includerii Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO trebuie tratată cu maximă responsabilitate și seriozitate!”– a declarat Ion Iordache pe pagina sa de socializare.

La polul opus se află Marcel Romanescu, Primarul Municipiului Tg-Jiu, care ne asigură că stadiul lucrărilor de pe Calea Eroilor, nu poate și nu va influenta decizia de introducere a ansamblului în patrimoniul UNESCO.

Fiind prezent ieri la discuțiile purtate cu reprezentanți ai Ministerului de Externe, ai Parlamentului României, dar și reprezentanți ai Institutului Național de Patrimoniu, s-a specificat faptul că nu se va lua în calcul această lucrare în hotărârea ce urmează.

Întâlnirea de ieri nu a avut drept scos discutarea dosarului, ci o primă analiză în vederea sprijinului ce poare fi oferit, ca în 2023, când experții de la UNESCO vor veni la Tg-Jiu, să facă un raport favorabil pentru operele lăsate de Brâncuși.

Articole similare

Back to top button