ActualitateCulturaSliderSocialUltima ora

Sânzienele sărbătorite în comuna Arcani

Ne aflăm în preajma uneia dintre cele mai frumoase sărbători ale sezonului de vară, cunoscută de către creștinii ortodocși drept  Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. În tradiția populară, această sărbătoare religioasă se suprapune cu o altă sărbătoare arhaică – Sânzienele sau Drăgaica așa cum este cunoscută în popor. În satele gorjenești tradiția presupune ca în ajunul sărbătorii Sânzienelor, fetele și femeile merg pe câmp să culeagă sânzienele, considerate plante cu puteri tămăduitoare.

Cu ocazia acestei sărbători, astăzi în comuna Arcani a avut loc un eveniment de celebrare a Sânzienelor și Zilei Naționale a Iei, eveniment organizat de către Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu”, Școala Populară de Arte “Constantin Brâncuși”, Asociația La Blouse Roumaine și Biblioteca Județeană “Christian Tell”. Prin prisma acestei manifestări, organizatorii au readus în atenția publicului obiceiurile satului gorjenesc de odinioară.

În continuare organizatorii îi invită pe toți iubitorii tradițiilor și portului popular gorjenesc să participe la Muzeul Satului din Curtișoara pentru a sărbători Sânzienele.

Articole similare

Back to top button