ActualitateSliderSocialUltima ora

Gestionarea deșeurilor și transportul public, două probleme pentru Târgu Jiu

Societatea Academică din România a elaborat un Raport Național de Diagnoză privind Calitatea Serviciilor Publice Municipale.

Prezentul raport face parte din proiectul Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local, care își propune să contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității vieții urbane prin implicarea cetățenilor – în principal a tinerilor – și determinarea autorităților locale să asigure servicii publice de calitate.

Dezvoltarea infrastructurii urbane, investitiile prioritare în unitățile de învățământ, modernizarea infrastructurii rutiere sau a mijloacelor de transport in comun, si, nu in ultimul rand, gestionarea sistemului de management al deseurilor ar trebui sa reprezinte prioritati ale unei administratii publice locale performante.

Studiul, realizat în premieră în România, oferă o viziune asupra serviciilor publice oferite cetățenilor, dar și recomandări specific pentru îmbunătățirea calității acestora. Realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022, studiul a vizat 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București).

Astfel, în cele trei capitole care vizează domeniile de interes pentru prezentul raport (educație, transport public, managementul deșeurilor), am căutat să clasificam calitatea serviciilor publice oferite in functie de indicatori specifici relevanti fiecarui domeniu ( ex. numărul de staţii de călători/ existența terminalelor sau nivelul de deservire metropolitan, asigurarea colectării separate pe fracții sau implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”, acordarea fondurilor destinate cabinetelor medicale, internatelor și căminelor școlare sau accesibilizarea unităților de învățământ pentru elevii cu dizabilități locomotorii etc.). Pentru realizarea monitorizării modului în care sunt gestionate serviciile monitorizate, s-a ținut cont atât de prevederile legale care trebuie respectate de către autoritățile publice locale, conform normelor legislative în vigoare, cât și de bune practici și recomandări internaționale.

O parte dintre unitățile administrativ-teritoriale din România se prezintă decent în ceea ce privește sistemele și serviciile de transport public. Multe dintre ele sunt într-o situație acceptabilă, iar o parte nu sunt unde ar trebui să fie din punct de vedere al calității sistemului și serviciilor. La acest capitol, Municipiul Târgu Jiu bifează locul 36 din 41 de unități. La pagina 100 – 101 ale raportului sunt prezentate și câteva concluzii.

Nici la secțiunea Gestionarea Deșeurilor, Municipiul Târgu Jiu nu stă bine, fiind situat pe poziția 35 din 46.

Educația este serviciul public de care depind atât prezentul, cât și viitorul unei națiuni, progresul societății și calitatea vieții cetățenilor fiind în strânsă legătură cu eficiența sistemului public de învățământ. Zilnic, aproximativ 7 milioane de cetățeni (elevii, părinții acestora și cadrele didactice) interacționează cu serviciul public de educație într-o formă sau alta.

La acest capitol, Municipiul Târgu Jiu se situează în top 20, chiar pe poziția 20 din 46 de UAT-uri.

Realizatorii acestui raport trag și câteva concluzii importante.

✓ O parte dintre unitățile administrativ-teritoriale din România se prezintă decent în ceea ce privește sistemele și serviciile de transport public. Multe dintre ele sunt într-o situație acceptabilă, iar o parte nu sunt unde ar trebui să fie din punct de vedere al calității sistemului și serviciilor.

✓ În schimb, toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, multe dintre acestea nerespectând legislația minima (de ex., nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, iar mai puțin de jumătate au obținut un scor peste media de 35,9).

✓ La capitolul educație, una dintre cele mai grave deficiențe constatate a fost lipsa unei hotări de consiliu local, aprobată în condițiile legii, care sa stabileasca cuantumului și numărul burselor școlare (asta desi Guvernul alocă bani din sume defalcate din TVA pentru plata burselor).

https://drive.google.com/file/d/1AMmii19vJqYLdilkETcZuu34GyoP3MkE/view?fbclid=IwAR2zcCfhGEC3d3HKWcljkVNshlr24f9XCBK9bzktYbI46OjQUC_o5ZIcDl4

Articole similare

Back to top button