ActualitateCulturaSliderSocialUltima ora

Festivalul cultural “Dealul Muierii”

Festivalul regional cultural “ Dealul Muierii” este la prima ediție și va fi realizat în perioada 21 – 26 iunie. Prima ediție a Festivalului cultural Dealul Muierii va avea loc pe teritoriul a trei județe fiind un festival inedit care va pune în valoare identitatea locului, poveștile locului, produsele locale naturale și bio, tradiția, meșteșugurile și  gastronomia locală.

Acest festival are ca scop punerea în valoare a unei legende, mișcare și  emoții unice trăite de 43 de fete care vor pleca din Peștera Muierii, comuna Baia de Fier, Peștera Frumoasa de pe Valea Cernei din comuna Vaideeni și Peștera Polovragi din comuna Polovragi, din stânga și dreapta Dealului Muierii și vor pune pe fuga în zona Cetății dacice de la Grădiștea o Garnizoană de turci, izgonindu-i din țara.

Legenda va fi pusă în scenă în perioada 21 – 26 iunie și va prezenta plecarea femeilor din cele doua peșteri și izgonirea turcilor de la Grădiștea. Fetele vor înnopta la Ruget, Fântâna Rece din Bustuchin, Obârșia și Cabana Balaci din Fărcaș. Povestea continuă cu comorile găsite de-a lungul timpului în stânga și dreapta Dealului Muierii. Acest aspect va fi pus în valoare prin proiect, fiind dispuse cutiuțe în copaci cu cifre de la 1 la 20, cifrele reprezentând diferite premii oferite de sectorul privat din regiune.

Finanțarea proiectului va fi realizată de către Consiliile județene Gorj, Dolj și Vâlcea, cele 24 de primării  partenere, Cluster BIO Oltenia, Asociația Rosslyn Craiova  precum și Comunitatea Proud To Be Roumanian.

La Conferința de presă,  profesorul Ion Pasol din comuna Ghioroiu, județul Vâlcea va face o prezentare a cărților “Dealul Muierii – Adevăruri și Legende”, “ Dați – ne tradițiile înapoi”, “ Confesiunile unui octogenar”, “Suntem aici datorită lor”, “Noi Zăicoienii”, Istoria necunoscută a comunei Ghioroiu”.

Articole similare

Back to top button