Programul “Tomata” se prelungește

Programul “Tomata”, program ce le aduce legumicultorilor înscriși în acesta suma de 4000 euro pe fermă, vine cu noutăți. În cadrul unei vizite la legumicultorii din localitatea Olari a județului Prahova, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că sprijinul pentru cei ce cultivă în solarii și sere va fi prelungit.

Vizitând recoltele extraordinare ale oamenilor, ministrul Chesnoiu a declarat că pe bună dreptate legumicultorii solicit prelungirea programului întrucât anul este unul atipic, cu condiții climatice deosebite.

La nivelul județului Gorj un număr de 16 legumicultori au solicitat înscrierea în acest program. În momentul actual 14 persoane au fost vizitate în teren pentru constatările necesare. Ultimele două vizite d evaluare a producției se vor desfășura în perioada imediat următoare, întârzierea fiind cauzată de temperaturile scăzute care, la rândul lor, au întârziat procesul de maturizare al legumelor din spații protejate.

De asemenea, Chesnoiu declară faptul că toți producătorii români oferă produse excepționale și calitative. Aceștia trebuie sprijiniți atât de către Stat, prin programe sustenabile care îi ajută să rămână productivi, cât și de fiecare compărător roman care ar trebui să achiziționeze produse de la aceștia, susținându-i și sprijinindu-i în producție.

Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 are alocat un buget de 225 milioane de lei și este împărțit în două cicluri de producție. Tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:

  • 3.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I);
  • 1.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II).