Minerii își strigă drepturile în Piața Prefecturii

Valul de proteste ale minerilor și energeticienilor a fost reluat ieri, 26 mai, în Piața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu. Legea pentru care aceștia au protestat și o vor face în continuare, după cum au și anunțat, este legea 197/2021 privind pensionarea.

Legea pentru care minerii și energeticienii Complexului Energetic Oltenia se luptă continuă să fie blocată. S-a luat hotărârea închiderii grupurilor energetice pe cărbune și nimeni nu îi aduce în discuție pe oamenii care și-au desfășurat activitatea zeci de ani în respectiva companie. Soarta acestora este pusă sub semnul întrebării, neștiind în ce direcție să o apuce și ce să mai facă pentru a li se respecta drepturile.

De mai bine de un an de zile salariații Complexului Energetic Oltenia își strigă nemulțumirile. Aceștia au venit inclusiv cu soluții pentru a produce energie “curată” pe cărbune însă nu au fost luați în seamă. Legea nu este respectată nici de Guvern, nici de Casele de Pensii, iar rata deceselor din rândul salariaților crește. Constantin Crețan, liderul Federației Naționale a Muncii, aduce în discuție genocidul care se practică în mod gândit de clasa politică.

Se pare că în alte județe ale țării, instanțele de judecată oferă câștig de cauză celor ce și-au desfășurat activitatea în domeniul mineritului și al energiei. De ce nu se întâmplă acest lucru și în județul Gorj?

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia din Rovinari, declară că protestele nu se vor opri aici și fiecare zi care trece fără ca această lege să fie pusă în aplicare nu reprezintă altceva decât un “abuz grosolan” din partea Guvernului României la adresa celor ce își desfășoară activitatea în cadrul complexului Energetic Oltenia.â