ActualitateSliderSocialUltima ora

Se prefigurează Porțile de Fier III

Faptul că în ultimii 30 ani România nu a investit mai nimic în sistemul energetic ne-a adus în situația în care suntem astăzi, facturi la curent și gaze foarte mari. Sigur, este doar unul dintre motivele acestor scumpiri.

Invitat la evenimentul ce a marcat aniversarea a 50 ani de la inaugurarea hidrocentralei Porțile de Fier I, Ministrul Energie Virgil Popescu a declarat că sunt discuții cu partea sârbă pentru realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre.

„Vorbim despre o nouă hidrocentrală, Porțile de Fier III, să zicem hibridă – şi pompaj şi un sistem de producere hibridă a energiei – hidropompaj, energie eoliană şi panouri fotovoltaice. (…) Aşteptăm. Ne-au promis că, în cursul săptămânii viitoare, ne vor trimite exact ce au gândit dânşii, pentru că orice construcţie pe Dunăre necesită acordul ambelor state. Noi suntem în principiu de acord să mergem să construim împreună un nou sistem”, a afirmat Popescu în cadrul unei discuţii cu presa.

Potrivit ministrului, noul sistem energetic ar putea fi construit pe cursul superior al Dunării, în amonte de Porțile de Fier I. VIRGIL Popescu a mai afirmat că s-a discutat inclusiv despre interconectarea României și Serbiei printr-un gazoduct.

„Este singurul stat vecin cu care nu avem o interconectare de gaze. Conducta va putea transporta gaze naturale în ambele sensuri, evident, reverse flow. Am găsit o deschidere foarte mare la doamna ministru Zorana Mihajlovic pentru acest lucru”, a mai spus Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, conducta de gaze ar trebui să treacă prin zona de Vest a ţării, în apropiere de Arad şi Timişoara.

Articole similare

Back to top button