Vîlceanu solicită măsuri de reducere a inflației

Rata inflației se află în continuă creștere și acest lucru nu mai poate fi neglijat. Dan Vîlceanu, fost ministru al Fondurilor Europene , a postat un mesaj pe pagina sa de socializare, făcând astfel publică solicitarea prezentării urgente a unui pachet de măsuri de reducere a inflației:

“Rata anuală a inflației în luna aprilie este 13,8%, potrivit Institutului Național de Statistică. Îi cer ministrului Finanțelor să prezinte urgent un pachet de măsuri pentru a reduce inflația, altfel, până în octombrie va depăși 20%.

Creșterea prețurilor și dobânzilor îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici.

Dacă nu vom face nimic, va fi o presiune și mai mare pe bugetul de stat, care va înregistra o creștere a cheltuielilor cu dobânzile. Dovadă că acum câteva zile Ministerul Finanțelor s-a împrumutat la o dobândă de 7,93%. La finalul lunii noiembrie, anul trecut, dobânzile se situau între 5 și 5,6%.

Lipsa măsurilor va însemna și că statul se va  împrumuta și mai mult, la dobânzi mai mari, iar aceste împrumuturi, mai devreme sau mai târziu, vor fi plătite de români, prin taxe mai mari. Deja ministrul Finanțelor și un secretar de stat din același minister ne povestesc despre introducerea impozitului progresiv și eliminarea cotei unice.

Despre riscul creșterii prețurilor și dobânzilor am discutat încă de la formarea acestei coaliții și am subliniat că trebuie să luăm măsuri pentru a nu ajunge în această situație.”