12 Mai – Ziua internațională a Asistentului Medical

Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anual, în întreaga lume, pe 12 mai, dată care marchează și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale.

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu sunt angajați 626 de asistenți medicali, care au un rol foarte important în acordarea asistenței medicale în sistemul sanitar. Aceștia au, de asemenea, un rol important și în promovarea și menținerea sănătății, dar și în prevenție. Asistenții medicali sunt responsabili de bunăstarea, siguranța, examinarea și tratarea corectă a pacienților.

În perioada pandemiei, descrisă de mulți ca fiind cea mai grea din întreaga carieră, asistenții medicali au dat dovadă de curaj, răbdare, putere, empatie, conștientizând riscurile acestei profesii, provocările, dar și succesele echipei medic-asistent-infirmier.

Zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu și-au construit cariera în această unitate medicală.