9 Mai – Ziua Europei, a Independenței și a Victoriei Națiunilor Unite

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Ziua Europei, Ziua Independenței proclamată în 1877 și Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 reprezintă motivele sărbătoare pentru poporul roman în această zi.

Astfel, în Piața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu a avut loc astăzi manifestarea dedicată zilei Europei, Zilei Independenței de Stat a României și Zilei Victoriei Națiunilor Unite.

Tot cu ocazia acestei zile, un scurt mesaj a fost transmis și de către președintele Consiliului Județean Gorj – Cosmin Popescu – și deputatul PSD Gorj – Mihai Weber.

“Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un moment special în care statele membre ale Uniunii Europene, cetățenii europeni, marchează nașterea unui proiect de cooperare fără precedent, care a evoluat de-a lungul anilor și care a condus la crearea Uniunii Europene, așa cum o cunoaștem astăzi.

România, sărbătorind astăzi și cei 145 de ani de când și-a declarat Independența de Stat,  este mândră să fie o parte activă ce contribuie la acest proces, ca stat membru matur și deplin angajat în formarea viziunii strategice pentru un viitor care să răspundă oricăror provocări. Astăzi, mai mult ca oricând, ni se confirmă faptul că valoarea construcției europene constă în solidaritate, motiv pentru care proiectul european trebuie să însemne în continuare un angajament solid în sprijinul partenerilor, în favoarea continuării politicii de extindere, dar și o acțiune orientată către pace și stabilitate. (Cosmin Popescu)

 

“Am arătat deja, prin nenumăratele crize depășite, că doar împreună suntem mai puternici. Iată de ce nu există nicio îndoială că România va continua să fie pe deplin implicată în construcția europeană.” (Mihai Weber)