ActualitateSliderSocialUltima ora

Învierea Domnului – tradiții, obiceiuri și superstiții la români

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștin-ortodocșii au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea, extrem de importantă în popor, a venit la români cu o serie de tradiții, de obiceiuri, dar și de superstiții.

De Sfânta sărbătoare, la miezul nopții, creștinii ortodocși au mers în biserici, pentru a lua Lumina Sfântă. Noaptea de Înviere este cea care în fiecare an, indiferent de vreme, de loc și de alte circumstanțe, aduce multă bucurie în suflet, împlinire și căință. Deși are caracter religios, oamenii au asociat această noapte cu multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Se spune că în cazul în care pragul este călcat la 00:00 de un bărbat, anul va fi unul plin de noroc, iar cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă și vor rămâne împreună. Mai mult, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în altă viață. Dacă tinerele descoperă un ou cu două gălbenușuri, atunci se vor căsători în anul respectiv.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștin-ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea, extrem de importantă în popor, vine la români cu o serie de tradiții, de obiceiuri, dar și de superstiții la români.

Lumânarea este de departe cel mai important simbol al Învierii, făcându-ne să ne gândim la biruința vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului, la luminarea sufletului și la înnoirea credinței.

Tradiția la români spune că după Sfânta Slujbă dedicată Învierii, lumânarea trebuie dusă acasă aprinsă. Ea nu se aruncă, ci este păstrată cu sfințenie și se aprinde la furtună, la necazuri, la rugăciuni speciale și în orice moment în care omul vrea să se conecteze cu Dumnezeu prin rugăciune. Potrivit credinței populare, lumânarea de Înviere se aprinde în fața unei icoane chiar și la sărbătorile mari.

Atunci când românii merg la Biserică, în unele zone ale țării ei iau și apă sfințită. După noaptea Învierii se păstrează, spunându-se în popor că aduce noroc. În tradiție se spune că apa păstrată de la slujba de Paște capătă proprietăți vindecătoare. Este bună în caz de boală. Se spune că nu este bine să pui mâna pe sare în noaptea de Înviere, deoarece nu îți va merge bine.

Cât despre tradiții, în noaptea de Înviere, oamenii merg la Evanghelie, iar după ce se împarte Lumina Sfântă, mulți dintre credincioși merg acasă cu lumânările aprinse. Cei care rezistă peste noapte rămân la slujbă, deoarece aceasta ține până dimineața. La Biserică se împart prăjituri, cozonac, ouă roșii, mâncare și alte bucate tradiționale, iar începând cu această noapte, salutul între oameni este „Hristos a Înviat” – „Adevărat a Înviat”. Salutul se ține 40 de zile, până la Înălțarea Domnului, iar în ziua Înălțării spunem: „Hristos S-a înălțat!” – „Adevărat S-a înălțat!”.

Articole similare

Back to top button