ActualitateSocialUltima ora

Recomandări DSVSA pentru cumpărăturile de Paște

În scopul de a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și de a preveni apariția de toxiinfecții alimentare în această perioadă în care consumul anumitor alimente crește considerabil, D.S.V.S.A. Gorj a emis câteva recomandări utile pentru populație în perioada cumpărăturilor de Paşti:

• să achiziționeze produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă. Atât carnea, cât şi celelalte produse de origine animală sau non-animală care sunt cumpărate din aceste spaţii şi unităţi au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică;
• la aceasta se adaugă şi faptul că persoanele care manipulează şi comercializează toate aceste produse trebuie să fie sănătoase şi să poarte haine curate;
• este preferabil să se respecte măsurile minimale de distanțare și protecție, având în vedere că pandemia de COVID-19 încă evoluează la nivel global.

Carnea şi organele de miel/ied trebuie neapărat să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară care să ateste faptul că acestea sunt admise pentru consumul public. Ouăle trebuie cumpărate din locuri supravegheate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Acest lucru este obligatoriu, deoarece există astfel garanţia că ouăle provin de la păsări sănătoase (din ferme autorizate şi controlate), au fost transportate şi sunt depozitate în condiţii adecvate de igienă şi temperatura.

În ceea ce privește laptele și produsele din lapte, toţi producătorii agricoli care vând astfel de produse trebuie să aibă documente de înregistrare sanitară-veterinară eliberate de către D.S.V.S.A. judeţene. Pe partea de lapte crud, producătorii trebuie să deţină fişe de sănătate completate de medicii veterinari din localităţile de origine. Brânzeturile trebuie expuse la vânzare în recipiente confecționate din materiale necorodabile şi uşor de igienizat; de asemenea, sunt permise transportarea şi păstrarea acestora în recipiente din lemn (în vederea vânzării directe); acestea trebuie vândute numai în ambalaje de unică folosinţă şi trebuie etichetate corespunzător. Produsele de panificaţie, patiserie și cofetărie trebuie achiziţionate din locuri amenajate corespunzător, autorizate şi controlate constant de personal de specialitate.

Articole similare

Back to top button