59 sancțiuni aplicate de ITM

În perioada 21.03 – 08.042022, Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat un număr de 127 de controale, care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă, fiind aplicate 59 de sancțiuni în valoare de 368.000 de lei și dispuse 346 măsuri de intrare în legalitate.

Ca urmare a unui control inopinat, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Muncă Nedeclarată au depistat, săptămâna trecută, trei persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare în beneficiul unei persoane fizice, aceasta fiind sancționată cu amendă contravențională de 60.000 de lei. Cele trei persoane identificate de către inspectorii de muncă lucrau în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor, în comuna Câlnic.

Un alt angajator din Municipiul Motru a fost sancționat, în data de 21.03.2022, cu suma de 20.000 de lei pentru muncă nedeclarată, în domeniul construcțiilor.

De asemenea, în perioada 05-08 aprilie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfășurat, sub coordonarea Inspecţiei Muncii, Campania Naţională de verificare pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 107 și comerțul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate.

Au fost efectuate 16 controale care au vizat atât identificarea și combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, cât și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, iar pentru deficiențele constatate au fost dispuse de către inspectorii de  muncă 21 măsuri de remediere și aplicate amenzi în cuantum de 11.000 lei.