ActualitateSliderSocialUltima ora

Cum se poate asigura vechimea pentru obținerea pensiei

Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat au posibilitatea să își cumpere vechime în muncă până la finele lunii august 2023. Cadrul legislativ care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale este OUG 163/2020, aprobată și modificată prin legea 168/2021. Astfel, în temeiul acestui act normativ pot încheia contract de asigurare socială persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. Nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare.
  2. Nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se încheie contractul de asigurare. Aici este vorba în principal despre persoanele care realizează venituri din activități independente.
  3. Nu au avut calitatea de asigurat în Sistemul Public de Pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia. Un exemplu concludent în acest sens sunt persoanele care au beneficiat de pensie de invaliditate.

Un aspect important de precizat este faptul că respectivul contract de asigurare socială se încheie numai pentru perioade anterioare cuprinse între o lună și șase ani anteriori încheierii contractului de asigurare. Venitul minim lunar asigurat începând cu 1 ianuarie 2022 este de 2550 lei, adică valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Contribuția lunară este de 638 lei, adică o persoană, pentru un an de vechime, trebuie să plătească circa 7650 lei. De asemenea, acest contract poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, domiciliul sau reședință. Plata acestei contribuții se poate efectua într-o singură tranșă sau eșalonată în tranșe lunare până la data de 31 august 2023.

Documentele necesare sunt afișate și pe site-ul Casei de Pensii Gorj. In vederea încheierii unui contract documentele sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurarea socială, respectiv al mandatarului, în original și copie, procură specială autentificată în condițiile legii în cazul încheierii contractului prin mandat și declarația pe proprie răspundere care se încheie la sediul instituției. Plățile retroactive ale contractului de asigurare socială se pot face doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. De la data punerii în aplicare a acestei ordonanțe, septembrie 2020, și până în prezent la nivelul Casei Județene de Pensii Gorj a fost încheiat un număr de 168 de contracte cu o valoare totală cumulată de 1.835.096 lei. Doar în anul 2022 au fost încheiate până în momentul de față 15 contracte.

Un ultim aspect important ce trebuie precizat este următorul: cumpărarea de vechime se referă la perioade anterioare și este reglementată de respective ordonanță, însă mai există o modalitate și anume asigurarea voluntară care se face pentru perioade viitoare. Aceasta operează în baza prevederilor legii 263/2010 cu modificările și completările ulterioare. Asigurarea voluntară se face tot în vederea obținerii pensii pentru limită de vârstă și în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Articole similare

Back to top button