Buna Vestire – ziua în care se mănâncă pește și oamenii nu trebuie să se certe

O femeie se roaga la Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe (Mexic), la Biserica Greco Catolica Ilie Tezviteanul din Orastie, joi, 15 noiembrie 2007. Icoana miraculoasa va pleca vineri dimineata in pelerinaj spre Arad. Icoana a aparut in anul 1531, in mod miraculos, pe haina unui vizionar mexican si este singura aparitie a Maicii Domnului, confirmata de Biserica Catolica, in care Fecioara Maria apare insarcinata. DORU NICA / MEDIAFAX FOTO

Credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc astăzi, 25 martie, Buna Vestire. Tradiția populară spune că dacă în această zi e vreme frumoasă la fel va fi și în ziua de Paște.

Buna Vestire, praznic închinat Maicii Domnului, sărbătorit de Biserică la 25 martie, are loc în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care se dă dezlegare la peşte, în oricare zi din săptămână ar cădea.

Tradițiile din popor legate de Buna Vestire fac referire la bunăstarea casei și recoltelor, dar și la sănătatea oamenilor. În unele regiuni ale țării, cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar, să pună tămâie în ea și să înconjoare casa în ideea să o protejeze de duhurile rele. Ar fi bine să facă la fel cu animalele și pomii fructiferi. În unele biserici, în această zi se postește până la ora 17:00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creștinii care nu au mâncat și s-au spovedit, se împărtășesc, după care mănâncă pește împreună cu toată comunitatea bisericii. Se spune că acela care gustă acest tip de carne de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă.