ActualitateCulturaSliderSocialUltima ora

”Neașteptatul Dali” la Muzeul Județean Gorj

Ca urmare a succesului pe care această expoziție l-a avut în Polonia, Lituania și România – în Arad, Buzău, Râmnicu Vâlcea ș.a., lucrările originale din expoziția unică ”Neașteptatul Dali” sunt acum la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, România. Expoziția este deschisă în perioada 16 februarie – 22 mai 2022 și, potrivit colecționarului Vassilii Kesauri, conține 150 de lucrări originale realizate de Salvador Dali. Expoziția pune la dispoziția vizitatorului, de asemenea, un audio guide inovativ și unic, creat special pentru păstrarea siguranței în perioada pandemică. Curatoriată de Vasilii Kesauri și Aleksandre Kesauri, colecționari, și Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, expoziția este organizată de Art Expo SIA (Letonia) și Colecția Kesauri, în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

”Expoziția ”Neașteptatul Dali” este compusă din piese aparținând Colecției Kesauri, lucrări originale realizate de Salvador Dali: litografii, ceramică, bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte majore din opera unuia dintre cei mai importanți artiști ai vremurilor noastre – Salvador Dali.

Pentru a-l înțelege pe Dali, trebuie întâi să realizezi faptul că a fost un artist intelectual. Picturile lui ilustrează, în primul rând, teoriile și ideile sale. Pentru el era important să reprezinte nu ceea ce vedem, ci ceea ce simțim.

Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să vadă și să înțeleagă modalitățile prin care Dali își materializa ideile, datorită limbajului său artistic special, sub formă de imagini. Dincolo de ceea ce ochii pot vedea se află o arie largă de lucruri ce nu pot fi spuse, care trebuie simțite și care sunt mult mai importante decât cele văzute.

Acest puzzle, acest mister atrage și forțează privitorul să se gândească la întrebările fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali stă mai mult în ”gândește”, ”imaginează-ți” decât în ”vezi”.

Articole similare

Back to top button