ActualitateSliderSocialUltima ora

SANCȚIUNI DE PESTE 9.300 DE LEI ÎN REGIMUL RUTIER

La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii gorjeni au acționat pe raza județului pentru combaterea indisciplinei pietonilor şi a neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, ocazie cu care au aplicat 82 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.300 lei.

Din totalul de 82 de sancțiuni, 77 au fost aplicate pietonilor, două au fost aplicate conducătorilor auto pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, iar celelalte 3 pentru alte abateri comise de șoferi.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au  reținut 5 de permise de conducere, două dintre acestea pentru neacordarea priorității de trecere pentru pietoni.

De precizat este faptul că, în cazul accidentelor rutiere cu pietoni implicați, principala cauză generatoare este reprezentată de indisciplina acestora în momentul traversării drumului public.

Cu această ocazie, facem următoarele precizări:

Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori  la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Pe timp de noapte, dacă drumul nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente și sunteți nevoiți să circulați pe partea carosabilă, purtați îmbrăcăminte cu accesorii fluorescent-reflectorizante sau o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Articole similare

Back to top button