ActualitateSliderSocialUltima ora

Noua schemă de compensare a facturilor se va aplica de la 1 februarie.

Noua schemă de compensare a facturilor la energie și gaze se va aplica de la 1 februarie, nu retroactiv, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu. Coaliția de guvernare, PSD, PNL, UDMR, analizează însă ce măsuri vor adopta începând cu 1 aprilie. Noua ordonanță de urgență se va adopta astăzi în ședința de guvern care va avea loc după amiază.

Întrebat când se vor aplica în facturi noile discounturi, Virgil Popescu a declarat că acestea nu vor fi aplicate retroactiv.

“Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu.

Virgil Popescu a mai precizat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

De asemenenea, Virgil Popescu a precizat că vor fi dați și banii către furnizori atunci când facturile vor fi întocmite conform legii.

“Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat Popescu.

Cu această ocazie, ministrul Energie a propus ca ANPC să poate da amenzi cuprinse între 20 000  lei și 200 000 lei, în condițiile în care până acum sancțiunea maximă pe care o putea da ANPC, era de 50 000 lei.

Articole similare

Back to top button