ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

Scrisoare către conducerea României

Problema majoră și de actualitate în țara noastră este creșterea foarte mare a facturilor la gaze și energie electrică. Pe lângă toate discuțiile care sunt purtate pe această temă, întâlnim chiar o scrisoare deschisă, înaintată  Președinției României,  Guvernului României, Parlamentului României și Ministerului Energiei. Autorii acestei scrisori sunt reprezentați de către FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A SINDICATELOR DIN ELECTRICITATE UNIVERS și FEDERAȚIA NAȚIONALĂ MINE ENERGIE.

“Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “UNIVERS” și Federația Națională Mine Energie, federații reprezentative la nivel de sector de activitate „Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic”, care reprezintă peste 80% din salariații ce lucrează în unitățile de producere a energiei electrice și termice din România, vă transmit profunda noastră îngrijorare în legătură cu modul în care funcționează piața de energie din România:

Explozia prețurilor la energie este explicată de politicieni și analiști în tot felul de moduri, aproape toți legând-o de creșterea prețurilor la nivel european.

Facturi de mii de lei se suprapun peste dispariția iminentă a zeci de mii de locuri de muncă în anul 2022. Începutul l-au făcut ALRO și AZOMURES, dar vedem și covrigarii cu 4 angajați care au primit factură de 15.000 de lei lunar.

Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reala care a făcut posibile aceste  facturi: lipsa de energie.

Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacități de producție fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care  funcționează în baza curbei de sarcină și s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcție de vânt și soare. Azi am ajuns importator net de energie. Tot ce exportăm este energie care nu trebuie nimănui, în golul curbei de sarcină, cu câțiva euro/MWh. Importăm însă la vârf, cu sute de euro/MWh.“

Reprezentanții celor două sindicate din energie fac referire și la companiile statului din domeniul energetic, comparând prețul de producție al energiei din CE OLTENIA cu energia importată.

“Cum se explică altfel că o companie a statului, CE Oltenia, care la prețuri la jumătate cât cele de azi ar fi superprofitabilă, chiar incluzând prețurile certificatelor de CO2, să nu poată produce mai mult de 1000 de MW, deși are o putere instalată de peste 2400?

Cum e posibil ca această companie să fie obligată să încheie contracte la 200-400 ron/ MWh cu multinaționale care revând aceeași energie  de 2-3 ori mai scump?

Aparent, în toată Europa decarbonizarea este o țintă mai mult sau mai puțin îndepărtată. Dar fiecare țară și-a negociat termenele având în vedere și interesul național.

La Datteln în Germania în urmă cu un an s-a pus în funcțiune, pe cărbune, un „întreg CEO de 1100  MW”.  Este operat de  o companie care aduce energie în mai multe țări: Luxemburg, Olanda, Slovacia și … România. Acționarul majoritar este o firmă a statului finlandez, portdrapel de altfel al luptei împotriva cărbunelui. În aceeași perioadă de un an România a închis 900 MW în CEO și 400 MW în Mintia. Grupurile de la CEO aveau toate investițiile de mediu, erau la fel de performante din acest punct de vedere ca orice centrală pe cărbune din Germania, Olanda sau Cehia.”

Reprezentanții celor două federații cheamă sindicatele din toate ramurile economice afectate de actualele prețuri să le se alăture și cer imediat implicarea Guvernului și a CSAT pentru stoparea acestei crize false.

“CHEMAM SINDICATELE DIN TOATE RAMURILE ECONOMICE AFECTATE DE ACTUALELE PRETURI SA NI SE ALATURE, STIIND CA SUNTEM PE CONT PROPRIU, IAR PRAPASTIA DINTRE CELE DOUA ROMANII, A LOR SI A NOASTRA, SE ADANCESTE ZILNIC.

Cerem implicarea imediată a Guvernului, a CSAT, pentru stoparea acestei crize false, și anchetarea de către organe de specialitate (de preferință care să nu aibă firme de vânzare energie sau de regenerabile), a celor care ne-au adus aici, la situația în care cetățenii României plătesc cel mai scump curent și gaz din Europa. Cerem justiției să se autosesizeze după ce membrii ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factură.

Pentru că dorim ca românii să nu mai fie sărăci. Iar opusul sărăciei nu este bogăția, ci Justiția.” 

Articole similare

Back to top button