ActualitateSliderSocialUltima ora

Aplicarea în TOTALITATE a legii 197/2021, înseamnă SIGURANȚĂ, PACE și LINIȘTE SOCIALĂ în Gorj și toată țara!

A trecut un an de la primele proteste ale minerilor din Piața Prefecturii. Dorința lor în acel moment a fost legată de reducerea vârstei de pensionare și încadrarea lor în condiții speciale de muncă.

După un an de proteste și zbucium sindical, minerii și energeticienii au obținut astăzi, doar o parte din solicitările lor, încadrarea în condiții speciale de muncă.

Unul dintre protestatari, scria ieri pe o rețea de socializare că în această săptămână se judecă și primele contestații a deciziilor de respingere a dosarelor de pensionare. Și tot el spune că protestele vor continua, dând și programul acestora.

“Începem astăzi o săptămână foarte importantă pentru angajații C.E.OLTENIA și nu numai.

În această săptămână va începe judecarea primelor contestații a deciziilor de respingere a dosarelor de pensionare a colegilor noștri! Decizii care nu au ținut cont de Art 56^2 din Legea 263/2010, modificată de Legea 197/2021.

Tot în această săptămână, se vor relua și Protestele pentru aplicarea Legii 197/2021, în spiritul și litera ei, adică: reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, după 25 de ani lucrați în Carierele și Termocentralele pe Cărbune cu un Stagiu complet de cotizare de 25 de ani!

Protestele vor fi în fiecare zi de Marți și Joi, atât la Tg. Jiu cât și la Motru, la aceleași ore ca și anul trecut: 16.00 ÷17.30 la Tg. Jiu, respectiv 17.00÷18.00 la Motru!”

Vasile Tivig Tirlie, unul dintre minerii prezenți timp de un an de zile în Piața Prefecturii, face și o scurtă recapitulare a evenimentelor care s-au petrecut în această perioadă.

“Dragi colegi, iată că, întâmplător sau nu, prima zi de protest în stradă din acest an coincide cu data declanșării Protestelor din 2019, adică 11 Ianuarie!!!

Acele proteste, începute în Bazinul Jilț și la care au aderat după data de 14 Ianuarie colegi din toate carierele C.E.OLTENIA, precum și o parte dintre colegii de la Termocentrala Rovinari, care au întrat în Greva Foamei, au demonstrat că împreună putem obține drepturi!!! Și am obținut!!!

Din totalul Revendicărilor colegilor din Schimbul “C” de la Cariera Jilț-Sud, din dimineața zilei de 12.01.2019, revendicări susținute mai apoi de către toți protestatarii din C.E.OLTENIA, s-au obținut următoarele beneficii:

– Spor de producție în cuantum de 1000 Ron/muncitor, 700 Ron/CFL-ist, 500 Ron/TESA producție;

– Vauchere de vacanță, pentru toți angajații C.E.OLTENIA;

– Un plus de 330 Ron, cumulat în cele 3 prime ocazionale, pentru toți angajații C.E.OLTENIA;

– Completarea locurilor de muncă deficitare cu personal relocat de la fluxurile tehnologice nefuncționale;

– La câteva săptămâni după acel protest (13.03.2021), cei trei parlamentari PSD de Gorj, M. Weber, F. Cârciumaru și S. Iriza, inițiază Proiectul de Lege PLx 218/2019 (L 140 la Senat) care devine Legea 250/2019, Lege care reduce vârsta de pensionare a salariaților încadrați în condiții deosebite de la 57 de ani, la 55 de ani, prin reducerea cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în Condiții Deosebite, respectiv Grupa a ll-a de muncă!

Tot în urma acelor proteste (25.02.2019), și Deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, a depus un alt Proiect de Lege, PLx 327/2019 (L 213 la Senat), prin care încerca încadrarea în Condiții Speciale de Muncă a lucrătorilor din carierele C.E.OLTENIA!

Din păcate, la votul final al acestui proiect, nici măcar inițiatorul nu a mai votat pentru susținerea acelor drepturi…

De altfel, Deputatul Dan Vîlceanu, a fost un opozant îndârjit și al PLx 75/2021, devenit Legea 197/2021!!!

Că se putea obține și mai mult, poate că da, dar să nu uităm că au fost cele mai mari beneficii obținute vreodată de angajații C.E. OLTENIA!!!

Vreau să vă spun că, alături de subsemnatul, de Laurentiu Gabriel , de Gabriel Ciobanu , de Leo Muraru și alți colegi din sch. C, de la Cariera Jilț-Sud, la stabilirea și redactarea acelor Revendicări au contribuit și doi colegi care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Dan Giurgescu și Gabi Racoceanu, decedați anul trecut, colegi care au protestat inclusiv pentru PLx 75/2021…

Dragi colegi, haideți ca împreună să arătăm celor care ne guvernează, că trebuie să pună în aplicare Legea 197/2021 în spiritul și litera ei! Cum o vor face, este problema dumnealor. Dar să o facă cât mai repede!

Prea mulți colegi mor în timpul activității!!!

Haideți să fim prezenți atât în Piața Prefecturii din Tg. Jiu, cât și la Casa de Cultură a Sindicatelor din Motru!

Haideți să arătăm, încă odată, că împreună ne putem obține drepturile!!!

Ne vedem în Piața Prefecturii din Tg. Jiu!!!

UNITATE!!!”

Același îndemn îl are și vicepreședintele Sindicatului Energia din Rovinari, Manu Tomescu, care face apel la colegii săi pentru a fi prezenți la primele proteste ale anului 2022. Manu Tomescu spune că dorește aplicarea legii 197/2021, în totalitate. Această lege, spune Manu Tomescu, oferă pe termen mediu SIGURANȚĂ, PACE și LINIȘTE SOCIALĂ, în județul Gorj și în întreaga țară.

“Bună dimineața colegilor, mineri și energeticieni!

Astăzi începând cu orele 16:00 avem protest în Piața Prefecturii din Tg-Jiu, protest făcut pentru a stopa ABUZUL Guvernului României prin care refuză să ne recunoască condițiile în care ne-am desfășurat activitățile din carierele miniere și din termocentrale!

Trebuie ca liderii politici din Parlamentul României și din Guvernul României să ne răspundă la o întrebare simplă!

De ce în legile pe care și le-au dat pentru pensiile speciale ale lor, ale categoriilor privilegiate din România, s-au aplicat și retroactiv, luând în considerare și activitățile desfășurate anterior, iar pentru noi minerii și energeticienii din România ne spun că nu se poate?

Aceasta-i întrebarea pe care trebuie să le-o punem în fiecare zi, peste tot pe unde-i prindem!

Legea 197 oferă oportunitatea de a salva C.E.Oltenia și locurile de muncă din această companie, prin întinerirea forței de muncă!

Această lege oferă șansa de a avea un loc de muncă celor peste 2500 de tineri din Oltenia, copiii noștrii care și-au depus dosarele pentru angajare la sediul companiei!

Legea pentru care noi protestăm poate salva viața miilor de mineri și energeticieni îmbătrâniți și îmbolnăviți datorită condițiilor grele de muncă în care și-au desfășurat activitățile din carierele miniere și din termocentrale!

Și nu în ultimul rând, aplicarea în totalitate a legeii 197, poate revigora economia Gorjului și a întregii regiuni a Olteniei!

Cred că acum lucrurile sunt foarte clare pentru toată lumea că RESTRUCTURĂRILE și DISPONIBILIZĂRILE asumate de Guvernul României prin Ministerul Energiei, închid C.E.Oltenia și locurile noastre de muncă!

Însă APLICAREA ÎN TOTALITATE a legii 197/2021, salvează locurile de muncă, viețile minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, dar și economia județului Gorj!

Legea 197/2021 oferă cel puțin pentru un termen mediu de timp, SIGURANȚĂ, PACE și LINIȘTE SOCIALĂ, în județul Gorj și în întreaga țară, iar liderii politici trebuie să priceapă aceste aspecte atât de evidente!

Vă salut și vă doresc tuturor numai bine!

Ne vedem la PROTEST….”

Articole similare

Back to top button