ActualitateSliderSocialUltima ora

Furnizorii de gaze și energie electrică în atenția ministrului Energiei!

A venit frigul și o dată cu el au venit și facturile mari la gaze și curent. Deși se vorbea despre plafonare a prețului și despre compensare, tot mai mulți români au simțit scumpirile pe facturile lor.

Virgil Popescu, ministrul Energiei a precizat câteva lucruri importante pe care oamenii trebuie să le cunoască. Dacă prețul de pe factură este mai jos decât plafonul atunci nu se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum. Dacă nu li s-a aplicat compensarea, oamenii trebuie să știe că se pot adresa ANPC, ANRE. Acesta a precizat și prețurile plafonate atât la energie cât și la gaze.

Ministrul Energiei a declarat că a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului ( ANPC ) să demareze controale la furnizori să verifice dacă a fost respectată aplicarea legii privind compensarea facturilor și plafonarea prețurilor. Virgil Popescu a mai solicitat colegilor să facă o evaluare exactă la asociațiilor de furnizori cu facturile compensate emise către persoane fizice și IMM-uri pentru a vedea cum a fost implementată această lege.

Printr-un comunicat de presă, PNL își arată disponibilitatea de a veni în sprijinul cetățenilor pentru a-i proteja în această perioada de valul scumpirilor la gaze și energie electrică.

„Din start, noi, liberalii, am înţeles cât de important este să îi ajutăm şi să îi protejăm pe români pentru a putea să îşi achite facturile la energie pe perioada iernii. Totodată, prin legea pentru aprobarea OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021/2022, precum şi pentru completarea OG 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ‘Delta Dunării’, care a fost votată şi de parlamentarii PSD, au fost incluse măsuri pentru a-i ajuta pe antreprenori, tocmai pentru a evita amplificarea efectelor negative în evoluţia economiei”, se explică în comunicat.

 

Cât privește metoda actuală a compensării, PNL susţine că „a pus pe primul loc cetăţenii, pentru a ocoli birocratizarea excesivă”.

„Avem încredere că furnizorii îşi vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar şi categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancţionaţi. Instituţiile abilitate ANRE, ANPC şi Consiliul Concurenţei se asigură că legea este respectată, iar cetăţenii nu sunt traşi pe sfoară. Partidul Naţional Liberal şi Guvernul au propus şi adoptat măsuri pentru a combate efectele crizei energetice şi vor propune şi alte soluţii în viitorul apropiat. De asemenea, Ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie şi, totodată, să găsească un mecanism similar pentru IMM-uri şi nu numai. Suntem într-o coaliţie de guvernare, întotdeauna vom lua în considerare propuneri din partea celorlalţi membri ai coaliţiei, doar dacă îmbunătăţesc cadrul legislativ actual”, se menţionează în comunicatul PNL.

Articole similare

Back to top button