ActualitateSliderSocialUltima ora

Valul 5 bate la ușă. Guvernul îl întâmpină cu noi restricții

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) decide miercuri dimineață noi restricții în România, în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-19. Autoritățile vor stabili măsurile care vor intra în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă.

În urma ședinței CNSU, urmează să se prelungească starea de alertă în România și să se adopte noi măsuri restrictive, în fața valului 5 al pandemiei de COVID, în condițiile în care numărul cazurilor cu varianta Omicron crește accelerat.

Printre măsurile propuse se numără purtarea obligatorie a măștii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice închise și deschise.

Luni premierul Nicolae Ciucă a avut o ședință cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19, Executivul anunțând apoi că s-a discutat că “una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2”.

Alte măsuri discutate de guvern:

“În școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală.

Pentru continuarea în bune condiții atât a funcționării serviciilor publice, cât și a activităților economice care să mențină locurile de muncă, au fost prezentate ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic. În acest sens, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor se vor asigura că sunt pregătite resursele financiare necesare”.

Ministerul Sănătății a anunțat, totodată, marți, că pacienții infectați cu SARS-CoV2 vor fi investigați și vor beneficia de tratament în centre de evaluare ambulatorie, în încercarea de a se evita supraaglomerarea spitalelor. Ideal este ca pacienții COVID să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv, pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat și el, marți seară, că trebuie luate măsuri pentru gestionarea valului 5. El a vorbit de asigurarea accesului la medicamente antivirale, dar și de măsuri privind evitarea aglomerației în mijloacele de transport în comun.

​Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat 3 posibile scenarii – optimist, mediu și pesimist – pentru evoluția valului 5 al pandemiei de COVID-19 în România. Vârful valului 5 va fi atins, potrivit estimărilor INSP, în luna februarie, cu un număr maxim de cazuri zilnice de 25.000, în scenariul cel mai pesimist.

Articole similare

Back to top button