ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

Cadou de Moș Crăciun de la Ciucă și guvernul lui: Impozit 16 % pe profitul microîntreprinderilor!

Firmele cu cifra de afaceri până într-un million de euro vor fi impozitate cu 16% pe profit.

Când toată lumea așteaptă cadoul de Moș Crăciun, guvernul Ciucă, acest “USL 2”, s-a gândit să cadoneze microîntreprinderile cu un cadou important, impozit de 16 % pe profit.

Deși toate companiile românești vin după o perioadă grea, în care doar în primele cinci luni ale anului 5249 de firme și-au suspendat activitatea pe teritoriul României iar programele de sprijin oferite de România au fost spre zero, guvernul Ciucă vine cu o impozitare de 16 % pe profit și nu cu 1 % pe venit cum este acum.

„A fost o propunere susţinută de către ministrul Finanţelor cu scăderea acestor plafoane de la 1 milion de euro la 500.000 euro. Este un calcul realizat de Ministerul Finanţelor şi asigură un cuantum la bugetul de stat estimat la 300 milioane lei, iar argumentul a fost că odată cu această scădere se asigură pentru IMM-uri granturi, să poată beneficia de o compensare şi dezvoltare în proiectele viitoare. Elementele de detalii sunt în transparenţă, iar ordonanţa care va fi adoptată mâine şi vor mai fi discuţii în Guvern şi ajustări”, a declarat joi, la Craiova, premierul Nicolae Ciucă.

 

O companie poate fi încadrată ca microîntreprindere dacă veniturile nu depășesc 1 milion de euro.

Ei bine, Moș Crăciun ne aduce o scădere a acestui prag, astfel încât conform proiectului de OUG publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, acest prag va fi de 500 000 euro, aceata fiind o condiție asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ținând cont că aproximativ jumătate din banii veniți din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt credite acordate României, pare un fel de “îmi tai singur craca de sub picioare”.

„Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o serie de reforme, cum este şi cazul reformei în domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevăzută şi măsura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luând în considerare necesitatea îndeplinirii obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului actului normativ.

 

Prin această măsură, statul Român, bagă mâna în buzunarele antreprenorilor, păgubindui de 300 milioane de lei.

La mulți ani, România!

Articole similare

Back to top button