A venit Moș Nicolae!

Ziua de 6 decembrie este o zi specială pentru toți copii și nu numai. Ea este denumită și ziua de Moș Nicolae, ziua în care moșul aduce cadouri copiilor.

Cine este Moș Nicolae?

Moș Nicolae este o personificare populară a timpului. El a preluat din calendarul creștin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae, un personaj real, apărător al credinței în Iisus. A fost recunoscut din secolul al XVI-lea. El a existat ca trup și suflet, acum el există ca spirit și întruchipează bunătatea, credința și generozitatea.

Oferirea cadourilor de Sfântul Nicolae, a devenit o tradiție după ce sfântul însuși a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieții sale. Seara de 5 spre 6 decembrie este cea mai așteptată seară de cei mici. Lustruiesc ghetuțele, pregătesc cizmulițele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae.

Tot în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii în general își oferă cadouri. Din acest motiv, preoții susțin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moș Crăciun, și asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, aducător de daruri.

În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae, a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educația copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuielușă, dacă nu au fost cuminți, fie dulciuri și alte daruri, dacă merită.

Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători și practici magice începute la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiția românească, Moș Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.

La mulți ani tuturor copiilor mici sau mari, la mulți ani tuturor celor ce poartă numele Nicolae, Nicoleta și derivatelor!