Complexul Energetic Oltenia, subiect de dispută politică!

Complexul Energetic Oltenia se află de câteva luni bune în plin proces de restructurare conform “Planului de Restructurare și Decarbonare”. Dacă răspunsul Comisiei Europene nu a venit nici până în ziua de astăzi, asta nu înseamnă că Planul de Restructurare nu este pus în aplicare.

Certificatele de carbon au ajuns la aproape 70 euro și se anunță un an 2022 greu pentru companie.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, spune că acum problema este în curtea PSD pentru că au Ministerul de Finanțe și trebuie găsită soluția ca o parte din costul acestor certificate să fie prins în bugetul pe anul 2022.

Legea pensionării este o altă problemă pe care acum Ministrul Dan Vîlceanu o aruncă în curtea PSD deoarece acum PSD are și Ministerul Muncii.

Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, îi transmite colegului de coaliție că o să depășească promisiunile:

Am avut o perioadă extrem de grea, cu o guvernare de dreapta care a fost un dezastru. A veni și a încerca să legi brusc o alianță între stânga și dreapta vine cu anumite piedici. Eu sunt deschis, de asta ne-am asumat o participare la guvernare. Cred că o să putem să creăm un dialog și pe plan local. Dacă ne referim la gorj sunt foarte multe lucruri de făcut. Acum sunt transferate anumite responsabilități în sarcina PSD. Nu ne este teamă, de asta am intrat la guvernare. Situația este extrem de dificilă, trebuie să ne dăm mâna toți, unii să depășească frustrările, să punem umărul la dezvoltarea județului. Avem C.E.Oltenia, unitate vitală pentru Gorj și este nevoie să depășim promisiunile care nu s-au concretizat. Vorbim despre planul de restructurare, de grija certificatelor verzi, despre sprijinul pe care trebuie să îl acordăm angajaților, prin legi. Este acea lege pe care o așteaptă minerii și care i-a dezamăgit. Au fost duși cu zăhărelul. Este o lege care ar putea fi aplicabilă într-o zi, printr-o  ordonanță de guvern, dar nu s-a dorit. Se încearcă transferarea către PSD a acestei legi dar avem rezolvare, nu avem temeri. Avem inițiativa pe parcursul legislativ care va reglementa legea respectivă, și, atunci, să-i văd pe cei care ieșeau și se băteau cu pumnul în piept și le curgeau lacrimi de soarta minerilor. să îi văd la vot, cum vor vota această lege, dacă, într-adevăr, vor să o aplice. Important e că avem soluții. Avem majoritate în Parlament, cu siguranță legea va trece și oamenii vor putea să beneficieze de legea care care a fost promulgată dar care este inaplicabilă.” a declarant liderul PSD Gorj Mihai Weber pentru igj.ro

În timp ce liderii politici de la Gorj își trimit săgeți și au schimburi tăioase pe subiectul Complexul Energetic Oltenia, Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, transmite pe pagina sa de socializare:

Astăzi începând cu orele 16:00 avem protest în Piața Prefecturii Tg-Jiu, unde pichetăm iar Prefectura județului Gorj pentru deblocarea și aplicarea legii 197/2021.

Această lege a fost votată și adoptată de toți parlamentarii din toate partidele politice, parlamentare, a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial, însă Guvernul României prin Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii refuză să o aplice în litera și spiritul pentru care ea a fost creată și adoptată!

Noi toate generațiile de mineri și energeticieni care am mai rămas să muncim în acest domeniu de activitate, trebuie să ne unim forțele ca împreună să stopăm acest ABUZ prin care guvernanții își bat joc de breasla noastră!

Am ajuns cea mai îmbătrânită categorie profesională din toată industria României în timp ce tinerii din Gorj și din toată țara nu au unde să muncească! Iar cu toate astea capii țării refuză să facă angajări în acest domeniu, pentru a întinerii și la noi forța de muncă așa cum ar fi firesc și normal, și așa cum se întâmplă în celelalte domenii de activitate!

Nu trece săptămână în care să nu ne mai pierdem cate un coleg care moare după zeci de ani de activitate, iar guvernanții refuză să ne recunoască condițiile în care noi am muncit!

Veniți azi în Piața Prefecturii din Tg-Jiu pentru a le cere să ne deblocheze legea, iar dacă nu o vor face, atunci să își dea cu toții cei responsabili DEMISIA, pentru că noi ne-am pierdut răbdarea!