ActualitateUltima ora

România renunță ușor la cărbune

România și-a asumat cea mai rapidă tranziție energetică. Anul 2032, va fi anul în care România va avea cea mai rapidă ieșire din zona de cărbune, înaintea Germaniei și chiar înaintea Poloniei.

Este bine de știut faptul că România și-a atins deja țintele de decarbonare stabilite pentru anul 2030. Sigur, există ținte stabilite de Uniunea Europeană, dar se pare că statul român este cel care pune umărul la decimarea producției de energie pe cărbune în condițiile în care, în ultimii 30 ani nu a fost realizat niciun proiect de producție pornit de la zero.

Deși cărbunele se dovedește esențial în anotimpul iernii și nu numai, Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, a anunțat că a închis anul trecut 20 % din capacitatea sa de producție.

“ Dintr-un total de 3700 MW, anul trecut, acum avem 2900 MW prin retragerea din funcțiune a blocului 3 de la Turceni și a blocului 8 de la Ișalnița. Nici nu avem materie primă pentru a funcționa cu toate grupurile pentru că decopertările au fost blocate mult timp. Abia în ultimii trei ani am reușit să mai facem progrese ”, a declarat Daniel Burlan, președintele directoratului Complexului Energetic Oltenia, în cadrul unei conferințe Focus Energetic.

O altă cauză importantă în pierderea capacităților de producție este legată de decopertări, mai exact de blocarea birocratică a acestora și de faptul că redeschiderea unei cariere nu se face de azi pe mâine, este nevoie de doi, trei ani pentru acest lucru.

Articole similare

Back to top button