SliderSocialUltima ora

Gospodarii pot crește porci liniștiți

Deși în spațiul public au apărut fel de fel de zvonuri legate de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile populației, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a venit cu precizări care să le combată. Nu se interzice și nici nu se limitează creșterea suinelor în curte, însă proprietarii animalelor trebuie să respecte un minim de măsuri de igienă și alimentație atunci când vine vorba de ele.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.  – Precizează  ANSVSA.

Autoritățile au în vedere responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor. Toate acestea au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar dacă numărul de focare active a scăzut semnificativ, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul nu a dispărut.

Autoritățile încearcă să țină sub control infecția, pentru a nu provoca pagube de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție.

Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

În luna septembrie a anului 2019, figurau peste 1200 de focare active, în timp ce în prezent mai sunt doar 236.  Încălzirea vremii a dus la o nouă creștere. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe.

Articole similare

Back to top button