CulturaSliderUltima ora

Biblioteca Județeană, 50 de cărți de artă stradală

 

Arta stradală a luat amploare mai ales în ultima perioadă. Marile orașe ale lumii au dedicate cartiere și chiar îi sprijină pe tinerii pasionați de grafitti. România este și ea deschisă artei de acest gen, însă nu în toate orașele. Târgu –Jiu este pus pe hartă la nivel mondial în ceea ce privește deschiderea față de murale.

O mândrie în acest sens este și Biblioteca Județeană Christian Tell. Instituția găzduiește cea mai mare colecție din România de cărți referitoare la arta stradală, pentru cei care vor să o înțeleagă sau să o învețe. Peste 50 de volume se află pe rafturile de la Târgu Jiu, în timp ce Clujul, recunoscut pentru deschiderea față de tineri are doar o singură carte.

Arta stradală este cea mai complexă formă de artă și poate cea mai importantă formă de artă recentă. Prezența sa este o condiție obligatorie pentru orașe la dosarul de candidatură la Capitală Culturală Europeană.

Arta graffiti-ului reprezintă desenele stradale care se realizează cu ajutorul unui spray încărcat cu vopsea, efectuate de obicei  în timpul nopții.

Graffiti-ul modern nu înseamnă distrugerea peretelui proaspăt renovat sau mâzgălirea unui panou publicitar care se afla în locurile publice. În momentul actual, graffiti-ul înseamnă o artă, prin care se pot exprima. Artiştii care desenează pereţii cu graffiti susţin că de fapt tot ce fac ei este artă urbană.

Articole similare

Back to top button