rEvoluția, tema Strad’Art 2021

 

Pentru al treilea an consecutiv, festivalul de artă urbană Strad’Art va fi organizat din nou la Târgu Jiu. De această dată muralele vor avea tema revoluției, în cinstea anului bicentenar Tudor Vladimirescu. Totuși, picturile nu îl vor avea în centru pe eroul neamului românesc. Viziunea artiștilor va cuprinde o „revoluție prin evoluție”.

Au fost alese mai multe clădiri din orașul lui Brâncuși pentru a fi „pânza” artiștilor. Evenimentul se va concentra mai ales pe zona de sud a orașului, în cartierul 9 mai. Artiști de renume la nivel mondial vor veni la Târgu Jiu cu ocazia Strad’Art. Va „prinde viață” Școala Gimnazială Pompiliu Marcea, sub mâna lui Alaniz, venit tocmai din Argentina și a lui Pandele, din Arad. Lost Optics va picta pe blocul din zona sensului giratoriu  de la Lido.

Un profesor din Cluj, Sergiu Mazerschi va fi cel care își va expune opera pe Școala Gimnazială Constantin Brâncuși. Vor mai fi intervenții și la Muzeul de Artă din Parcul Central, acolo unde va fi prezent Pisica Pătrată, la fel ca și la Colegiul Național Tudor Vladimirescu. Wanda Hutira se va ocupa de partea de transport public, acolo unde stațiile de autobuz vor prinde culoare.

Evenimente similare precum cel de la Târgu Jiu mai sunt organizate și la Sibiu, Bacău și Timișoara. Festivalul va cuprinde și alte momente dedicate artei, concentrate pe zona de sud a muncipiului. Scopul este acela de a „trezi la viață” cartierele periferice.

Bugetul alocat de municipalitate în acest an este de 100 000 de lei, dublu față  de prima ediție, când Strad’Art a fost un eveniment inedit pentru târgujieni.

Festivalul se va încheia pe 15 august cu un tur pe bicicletă al lucrărilor realizate pe parcursul celor 7 zile.