ActualitateSliderSocial

Eliminat din BAC după susținerea probelor

Absolventul unui liceu din Gorj a fost eliminat din Bacalaureat chiar și după ce a părăsit sala de examen. În ciuda faptului că nu a fost prins fraudând proba în timpul acesteia, camerele de supraveghere l-au dat de gol ulterior. Totuși, candidatul „a intrat în gura lupului” singur, după ce a fotografiat subiectele și le-a trimis pe o platformă. De acolo, acestea au ajuns în spațiul online și în presa centrală, iar Inspectoratul Școlar s-a sesizat în scurt timp și a pornit o serie de verificări.

Foaia fotografiată de cel eliminat cuprindea și codul centrului de examinare, așadar imediat ce a ajuns în mediul online s-a știut de unde este făcută poza. Subiectele la matematică pentru specializarea științe ale naturii au fost preluate de presa centrală, iar codul scris pe foaia de examen a putut fi vizualizată de orice vizitator al site-ului, inclusiv de Inspectoratul Școlar. Un pix de culoare turcoaz l-a dat de gol pe autorul fotografiei, iar supraveghetorii l-au identificat pe făptaș.

Totuși, percheziționarea candidaților este interzisă așa că profesorii au așteptat finalizarea probei și au „luat la puricat” camerele de supraveghere. Inspectoratul  spune că în imagini se observă cum candidatul scoate telefonul mobil într-un moment de neatenție al supraveghetorului și fotografiaza subiectele pe care le distribuie ulterior, iar mai apoi își continuă liniștit examenul. La jumătatea timpului, acesta ar fi părăsit sala pentru a merge la toaletă, timp în care ar fi putut primi rezolvarea unora dintre ele.

O metodă pentru eficientizarea examenelor și înlăturarea fraudelor la examenele maturității ar fi trecerea la sistemul adoptat de multe țări, cel al testelor grilă cu schimbarea ordinii subiectelor pe mai multe variante. Un astfel de sistem este întâlnit și la admiterea unor facultăți, iar rezultatul ar putea fi eliberat pe loc.

Articole similare

Back to top button