ActualitateSliderSocialUltima ora

Încadrați 4 ore, dar munceau 8

Pentru a se feri de riscul folosirii unor persoane fără forme legale de muncă, unii angajatori aleg o variantă.. la limita legii. Oamenilor li se întocmesc contracte individuale de muncă însă cu timp de lucru parțial, însă în fapt muncesc la normă întreagă. În general practica vine pentru ca patronii să nu plătească dările la stat pentru salariu întreg, ci doar pentru jumătate din acesta.

Săptămâna trecută inspectorii ITM Gorj au identificat două astfel  de cazuri la angajatori din județ care funcționau în domeniul transportului rutier, respectiv activități ale cluburilor sportive. Ambii foloseau câte o persoană încadrată cu timp parțial de lucru, însă la controlul inspectorilor aceștia au fost găsiți la serviciu, în afara orelor prevăute de contract. Cei doi patroni au fost amendați cu câte 20 000 de lei fiecare.

De asemenea, în aceeași perioadă, inspectorii de muncă au efectuat 54 de controale care au vizat atât relațiile de muncă, cât și securitatea și sănătatea în muncă, fiind aplicate 19 amenzi contravenționale în cuantum de 100.000 de lei și dispuse 117 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Totodată, ITM Gorj transmite angajatorilor că trebuie să respecte prevederile legale privind activitatea salariaților în perioada temperaturilor extreme.

Controalele desfășurate de ITM Gorj vor continua și în perioada următoare, fiind vizate toate aspectele ce țin atât de salariați cât și de angajatori.

Articole similare

Back to top button