PoliticaSliderSocialUltima ora

Obiectivele turistice, politizate

Majoritatea instituțiilor publice nu au scăpat de politizare. Conducătorii acestora sunt numiți de cele mai multe ori în funcție de contribuția adusă partidului și nu nepărat pe criterii de competență sau experiență. După ce clasa politică „și-a aranjat” clientela, se pare că a venit timpul pentru exploatarea unor noi domenii, neatinse încă de „setea de imagine” a politicienilor. Este și cazul unor obiective turistice, iar cele despre care vom vorbi în continuare au fost construite cu sudoarea frunții proprietarilor, partidele neridicând nici măcar un deget la formarea ori dezvoltarea lor.

Când vine vorba despre capital de imagine, primii care profită sunt politicienii. Prea puțini s-au fotografiat lângă gropi, lângă monumente istorice aflate în paragină sau lângă afaceri ajunse la faliment. În schimb, acolo unde o idee a atras puhoi de turiști sau munca unor oameni a renăscut din cenușă, hop și politicienii.

Comuna Bumbești Pițic este în plină campanie electorală. Candidații – de toate culorile politice și cu sprijin la cel mai înalt nivel, cu toate că localitatea nu a fost prea des călcată de factori de decizie precum Prim-ministrul României. Florin Cîțu nu și-a luat coloana oficială la drum către Gorj atunci când județul chiar se confrunta cu probleme și nici măcar acum nu s-a aplecat către reședința de județ, ci a poposit alături de liberali în comuna care numără puțin peste 2000 de locuitori.

Echipa de campanie a aranjat totul la…Căsuța Răsturnată de la Ponoare, acolo unde ideea și munca de luni de zile a unui om a atras valuri de turiști. Ce-i drept, a promovat obiectivul prin fotografiile postate pe pagina de socializare, dar ar fi putut cu siguranță să o viziteze și în afara campaniei electorale.

Tot la Căsuța Răsturnată s-au dus glonț și social-democrații, dar o zi mai târziu. Și deputatul Mihai Weber a așteptat campania electorală să ajungă la Ponoare și să promoveze ideea inedită, cu toate că ar fi putut să o facă în orice altă perioadă, fiind în drumul său către București.

Uniunea Salvați România nu s-a lăsat mai prejos. Deși nu a adus nicio personalitate marcantă în comună, totuși, și-a a dus aminte că nu există asfalt până la Căsuță și vrea acum să-l toarne. Abia săptămâna trecută a fost introdus un proiect de hotărâre în acest sens, bineînțeles de candidatul formațiunii.

Toți cei care s-au folosit de imaginea Căsuței Răsturnate ar trebui să îi mulțumească înzecit omului de afaceri pentru ideea avută și munca depusă. Dacă obiectivul nu ar fi existat, partidele s-ar fi gândit și acum ce promisiuni să expună în cele două săptămâni de campanie. Iar Florin Cîțu ar fi vorbit la microfon probabil la  Căminul Cultural.

Un alt obiectiv turistic construit fără ajutorul vreunui partid politic dar exploatat acum pentru capitalul de imagine este Stâna Ștefanu de pe Transalpina. Arsă din temelii anul trecut, aceasta a renăscut din propria cenușă și și-a deschis porțile zilele acestea. Pe principiul „La plăcinte înainte, la război înapoi”, senatorul Ion Iordache, însoțit de liberalul Iulian Popescu, s-a prins în horă după un tocan copios și nimic nu ar fi avut farmec dacă nu știa toată lumea că  demnitarii sunt prezenți la marea redeschidere.

Senatorul a postat câteva fotografii de la Stână, felicitând-o pe Mărioara Babu pentru munca depusă. Postarea a fost distribuită de peste 50 de ori, să ajungă la fiecare cetățean hora „cu valoare” de pe Transalpina.

Probabil că politicienii au înțeles greșit mesajul gorjenilor de „a face ceva” pentru turismul din județ. Posibil ca în accepțiunea lor, simpla prezență la fața locului însoțită de câteva fotografii și zeci de distriburi, înseamnă dezvoltarea domeniului – și așa văduvit de pandemie și de dezinteresul autorităților de a sprijini micile afaceri.

 

Articole similare

Back to top button