ActualitateSliderSocial

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocsi ii sarbatoresc pe 21 mai pe Sfantul Imparat Constantin cel Mare si pe mama sa, Elena, cunoscuti drept cei care au dat libertate creștinismului. Asadar, la Biserica din Târgu Jiu, ce poarta numele imparatilor, mai multi preoti au tinut o slujba impresionanta dedicata celor doi sfinti.

Ortodocsii si catolicii ii serbeaza pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, datorita carora crestinismul a devenit religie permisa, jertfele sangeroase au fost interzise si duminica a fost stabilita zi de odihna in Imperiul Roman.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai atat de bisericile ortodoxe, cat si de cele catolice la fel cum sunt serbati apostolii.

Așadar, credincioșii din Târgu Jiu și-au cinstit ocrotitorii orașului, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar la Biserica ce le poartă numele, preoții au susținut o slujbă de excepție, iar credincioșii au ascultat cu atenție cele transmise de aceștia.

Părintele Ionuț Cîmpeanu, protopopul Protoieriei Târgu Jiu Sud, spune că în această zi specială, toate gândurile bune se îndreaptă pentru cei care au dragoste față de Dumnezeu, dar și față de aproapele lor. Acesta a făcut o rugăciune închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, pentru a-i ocroti pe credincioși.

Și părintele Iustinian Cotojman le-a adresat mulțumiri prin rugăciune Sfinților Împărați Constantin și Elena, dar și credincioșilor care au participat la slujbă.

În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare. În această zi, era interzis să se muncească iar, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă. Ziua sfinţilor Constatin şi Elena este cea în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

Articole similare

Back to top button