ActualitateSliderSocial

A început deszăpezirea pe Transalpina

A început deszăpezirea pe Transalpina. Este vizat tronsonul cuprins intre Ranca și Obarsia Lotrului, un strat de zăpadă mai mare fiind in Pasul Urdele și în zonele de creastă cu mai multă umbră. Utilajele pentru deszăpezire au fost urcate la ieșirea din stațiune, de miercuri.

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România cât și din întregul lanț al Munților Carpați, atât din țară cât și din afara ei, atingând altitudinea maxima (2145 m) în Pasul Urdele.

Este un obiectiv pe care turiștii adoră să-l viziteze de fiecare dată când ajung în județul Gorj, însă, din cauza zăpezii traseul acestora a fost limitat.

Așadar, Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu a decis să înceapă de astăzi lucrările de deszăpezire pe Transalpina. Este vizat tronsonul cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului. S-a luat hotărârea ca porțiunea respectivă de drum unde se lucrează să se deszăpezească în prezent, să se închidă temporar la finalul anului trecut, din cauza schimbării condițiilor meteorologice.

Astfel, sosirea iernii a avut ca efect închiderea șoselei în cea de-a doua lună de toamnă. Potrivit anunțului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, decizia privind suspendarea traficului rutier pe Transalpina este valabilă până în data de 1 iulie, la fel ca pe Transfăgărășan.

Diferența este că, pe Transfăgărășan utilajele de deszăpezire au fost trimise la lucru încă de săptămâna trecută. Tot de săptămâna trecută au intrat la deszăzpezire utilajele Secției de Drumuri Naționale din Vâlcea, pe tronsonul din județul vecin.

Constantin Pănescu, șeful Asociației Cabanierilor din Rânca, spune că aceste lucrări trebuiau să înceapă odată cu cele de pe Transfăgărășan, nu să fie menționate tot felul de motive precum că autoritățile nu ar avea combustibil pentru utilaje să intervină.

Pănescu mai spune că, în ritmul în care se lucrează, tocmai pentru că nu este stratul de zăpadă mare, Drumul Regelui ar putea fi deszăpezit în totalitate până pe 5 iunie.

Pe porțiuni întregi din drum zăpada este deja topită, iar carosabilul este aproape curat.

Zăpadă mai mare este în Pasul Urdele și în zonele de creastă cu mai multă umbră, unde soarele nu a avut putere să topească stratul de nea. Ploile din ultima săptămână au avut însă un efect major asupra zăpezii și au redus înălțimea acesteia.

Practic, putem spune că, pe zone întinse din Transalpina ploaia a făcut treaba drumarilor, în prezent aceștia având o misiune mult mai ușoară.

Transalpina este cel mai vizitat obiectiv din Gorj, chiar dacă e deschis numai câteva luni pe an. Numărul turiștilor străini care vizitează Transalpina este în creștere de la an la an.

 

Articole similare

Back to top button