ActualitateSliderUltima ora

Mai multe măcelării și carmangerii amendate

DSVSA Gorj a efectuat aproximativ 120 de controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul Gorj în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor în 18 de localități, dar și în stațiunea montană Rânca în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane în perioada Sărbătorilor Pascale.

A fost verificat modul de asigurare a conformității cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare în cadrul a zeci de controale, unele dintre acesta fiind efectuate în echipaje mixte, în contextul pandemiei Covid-19.

În urma acestora, mai multe unități din localitățile Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu, au fost amendate pentru neregulile găsite de inspectori. Valoarea totală a scancțiunilor se ridică la 16.800 de lei.

Cea mai mare amendă în valoare de 12.000 de lei a fost aplicată de inspectorii DSVSA unei măcelarii după ce au găsit o cantitate de carne fără elemente de identificare. Societații i s-a aplicat și o sancțiune complementară: reținerea oficială și dirijarea către neutralizare .

Cu suma de 1.200 de lei a fost amendată o altă măcelărie, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare. Angajații nu foloseau mănuși de unică folosință la tranșarea carcaselor.

O altă sancțiune în valoare de 1.200 de lei a fost aplicată de către inspector unei carmangerii. Navetele cu carne erau depozitate necorespunzător, mai exact direct pe paviment, iar în incinta spațiului frigorific de depozitare a materiilor prime erau zone de rugină. De asemenea, fișele de aptitudini ale personalului nu au fost prezentate în cadrul controlului.

Un magazin specializat de carne și produse din carne au fost amendați cu suma de 1.200 de lei pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă. Se pare că angajatul care deservea unitatea la data controlului nu deținea echipament complet de protecție sanitară și nu completa graficele de monitorizare a temperaturii de depozitare a produselor alimentare în spațiile frigorifice.

Tot cu suma de 1.200 de lei a fost amendat un alt magazin specializat de carne și produse din carne, întrucât în lada frigorifică din dotarea unității erau depozitate produse congelate diverse, fără o delimitare distinctă impusă de natura și tipul acestora.

În cadrul controalelor desfășurate în perioada 26 aprilie – 3 mai, inspectorii DSVSA Gorj au emis și distribuit către proprietari un număr de 226 de pașapoarte pentru bovine, dar și 19 extrase din registrul exploatațiilor.

Inspectorii DSVSA Gorj au participat de asemena și la acțiunea de verificare efectuată în perioada 22 – 28 aprilie de căttre echipa de verificare APIA  – CJ Gorj – Compartiment Inspecții Supracontrol, privind verificarea respectării de către agricultori a cerințelor legale în materie de gestionare și a bunelor condiții agricole de mediu.

Articole similare

Back to top button