ActualitateSliderUltima ora

Izvorul Tămăduirii în pandemie

După ce anul trecut, slujbele au fost oficiate fără enoriași, astăzi, credincioșii au avut voie să meargă la biserică, la sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Regulile ce trebuie respectate de ”Izvorul Tămăduirii” au fost stabilite odată cu cele impuse pentru Sărbătorile Pascale astfel că, în biserici deja au fost făcute toate pregătirile pentru ca toți enoriașii să poată asista la slujbă în siguranță, iar la plecare să primească agheasmă.

La Biserica „Sf. Voievozi” din Târgu Jiu, creștinii au primit cu bucurie apa sfântă și au respectat toate măsurile impuse în perioada de pandemie.

Preotul Nicolae Chivulescu spune că prin această sărbătoare se poate face lumină în orice suflet întunecat.Numele de Izvorul Tămăduirii vine de la mai multe minuni care s-ar fi întâmplat lângă un izvor din apropierea Constantinopolului.

De Izvorul Tămăduirii în biserici are loc slujba de sfinţire a apei, iar agheasma din această zi este băută dimineaţa, pentru a întări trupul şi sufletul. Credincioșilor le-a fost împărțită astăzi și pâine sfințită care trebuie luată pe stomacul gol în fiecare dimineață timp de 7 zile.

Întrebați dacă știu ce beneficii are aghiasma mică, cetățenii au spus că trebuie să fie băută în fiecare dimineață pentru că are o importanță majoră pentru toți enoriașii. Una dintre credincioase care se afla la biserică ne-a povestit cum își petrecea copilăria și cum lua apă sfântă din satul natal.

Superstiţiie populare spun că vineri, de Izvorul Tămăduirii, nu se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte. În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Articole similare

Back to top button