ActualitateSliderUltima ora

Semnificațiile Deniilor din Postul Paștelui

Perioada în care românii sunt cu gândul la Paște și la Florii, trebuie să știe că între cele două momente , un punct important îl reprezintă Deniile.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române denia este o slujbă religioasă care se face în fiecare seară în timpul săptămânii dinaintea Paștilor. Pe de altă parte religia ne învață profunzimea cuvântului. Mai exact „denie” provine din slavonescul „vdenie” și însemnă priveghere sau slujbă nocturnă.

Acestea sunt săvârșite începând cu Seara Floriilor și terminând cu Vinerea Mare când se cântă Prohodul Domnului și aduc aminte atât de patimile suferite de Iisus, cât și de anumite ritualuri sau pilde date omului din care acesta are de reținut anumite aspecte.

Deniile din Săptămâna Patimilor au anumite semnificații in funcție de zi.

De expemplu în tmpul Deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. Este o pildă dată omului, care trebuie să rețină ca Dumnezeu ste atât iubire cât și dreptate.

Denia de marți reprezintă pomenirea celor zece fecioare, mai exact cinci fecioare cu candelă și cinci fecioare care au și candelă, dar și ulei. Candela fără ulei reprezintă de altfel realizarea de sine în totală nepăsare de ceilalți, iar cea cu ulei evlavia însoțită de milostenie.

Denia din Miercurea Săptămânii Sfintelor Patimi aduce în atenție pomenirea femii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de patima sa.

Denia de joi seara însemnă citirea celor 12 Evanghelii și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul Bisericii. La  citirea celor 12 Evanghelii credincioșii aprind lumânări și se așează în genunchi.

Iar în ultima Denie de vineri din apropierea de momentul Învierii, se face pomenirea sfintelor  Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea la Iad cu sufletul, pentru aridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

În ziua Deniei de miercuri Iuda l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți.

Articole similare

Back to top button