ActualitateSliderUltima ora

Gorjenii, invitați să doneze sânge

Criza de sânge din spitalele din România pare fără rezolvare.

O punga de sânge poate fi suficientă pentru trei adulţi, și deși românii știu acest lucru, numărul donatorilor este din ce în ce mai mic.

În Gorj, situația este una destul de gravă având în vedere lipsa totală de sânge pe absolut toate grupele de sânge.

Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu Jiu, a declarat că numărul de donatori este extrem de scăzut, iar acest trend se păstrează exact ca în anii trecuți.

Surprinzător este că, în această perioadă, vin tot mai multe persoane să doneze plasma convalescentă și nu sânge.

Aceasta face un apel la ajutorul gorjenilor, să doneze într-un număr cât mai mare, având în vedere că se  apropie și sărbătorile Pascale și sunt câteva zile libere în care se poate dona.

Călina Căluțoiu a transmis că sunt așteptațe toate persoanele care vor să doneze, indiferent de grupa sanguină, chiar în acest weekend pe 24 aprilie când angajații unității vor fi la datorie.

Sunt așteptați să doneze atât vechii donatori, cât și pacienții care au trecut prin boală și au dezvoltat imunitate la Covid-19.

Cererea din partea spitalelor din județ și nevoile unităților medicale din țară sunt ridicate, dată fiind și criza medicală.

Din păcate, România este pe ultimul loc din Europa la donarea de sânge. Numai 2 % din populația României alege să ajute pacienţii acolo unde o ultimă şansă la supravieţuire este o transfuzie.

Articole similare

Back to top button