ActualitateSliderUltima ora

Nicio localitate în scenariul roșu

Județul Gorj se află într-o situație stabilă din punct de vedere epidemiologic. Numărul de noi infectări a scăzut semnificativ față de alte unități administrativ-teritoriale din România, iar Gorjul se află spre coada clasamentului privind incidența cumlată.

Totuși, 12 localități din Gorj se află în scenariul galben, cu o rată de infectare de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori. Din fericire, nicio localitate nu se mai află în scenariul roșu. Nu este cazul să ne bucurăm prea mult însă. Comuna Samarinești se apropie cu pași repezi de pragul de 3 la mie, din urmă venind Căpreni, Licurici și  orașul Țicleni.

La Târgu Jiu se pare că scad în continuare cazurile de infectare. Doar 75 de târgujieni au fost depistați pozitivi Covid-19 în ultimele 14 zile, coborând municipiul la o rată de incidență de 0,79 la mie.

În ultimele două săptămâni, la Samarinești au fost confirmate doar 5 cazuri, însă comuna înregistrează doar 1754 de locuitori. Rata de incidență a ajuns la 2,85, localitatea pregătindu-se de eventualitatea unui scenariu roșu.

Cel mai bine stau 13 comune gorjene. Aici nu a fost înregistrat niciun caz de infectare în ultimele 14 zile, incidența cumulată fiind 0.

În ultimele două săptămâni au fost confirmați pozitiv aproape 300 de gorjeni, fiind vizibilă scăderea cazurilor de infectare.

Numărul de internări se află într-o continuă creștere la nivelul spitalelor din Gorj cu specific COVID. În prezent locurile disponibile la ATI se află pe cale de dispariție, iar starea persoanelor internate deja la secția de terapie intensivă este una gravă. Medicii fac eforturi majore pentru a-i ține în viață.

În continuare măsurile împotriva noului coronavirus trebuie respectate. Masca de protecție este obligatorie în spațiile publice, iar după ora 22 circulația este condiționată de un motiv întemeiat. Capacitatea restaurantelor, cafenelelor și barurilor, dar și a instituțiilor de cultură este redusă la 50%. Singurele seri în care românii vor scăpa de declarația pe propria răspundere vor fi de Paște și o săptămână mai târziu, când musulmanii sărbătoresc Ramazanul.

Articole similare

Back to top button