ActualitateSliderUltima ora

Gorjul, în continuare rata șomajului scăzută

Conform informațiilor transmise de AJOFM rata șomajului înregistrată la nivelul județului Gorj este de 3,78% cu un număr de 5.108 de șomeri. Situația se prezintă astfel: 2.025 sunt șomeri indemnizați, iar 3.083 șomeri neindemnizați. Rata șomajului are un trend crescător raportat la aceiași perioadă a anului trecut – 3,19%,  4.314 de șomeri, însă ușor descrescător față de cea înregistrată la sfârșitul lunii februarie a anului 2021.

La nivel național, rata șomajului este de 3,35%, Gorjul ocupând poziția 19. Cele mai mari valori ale ratei sunt înregistrate la Vaslui 7,24%, Dolj 7,15% și Buzău 7,01%.

La nivel regional, rata șomajului medie este de 5,36% , primele locuri fiind ocupate de Dolj cu 7,15%, Mehedinți cu 6,14% și Olt cu 5,93%.

Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj, susține că rata șomajului este menținută de șomajului tehnic oferit pe toată perioada pandemiei – 75% din salariu, de decontarea  a 41,5% din salariul fiecărei persoane ce a avut contractul suspendat minim 15 zile, dar și de cursurile de formare profesională în urma cărora absolvenții sunt angajați.

AJOFM Gorj a organizat deja 7 cursuri de formare profesională la care au participat 180 de persoane, 165 dintre ei fiind șomeri indemnizați, restul neindemnizați, toți beneficiind de gratuitatea serviciilor de formare profesională. În perioada imediat următoare vor fi organizate și alte cursuri, domeniile fiind variate.

După susținerea examenelor de finalizare a cursurilor, 79 de absolvenți au fost angajați.

De la începutul anului și până în prezent, 1.163 persoane au reușit să fie încadrate în muncă datorită acestor programe de formare la nivelul județului Gorj, dintre acestea 526 sunt persoane cu domiciliul în mediul urban și 637 în mediul rural. 969 de contracte au fost încheiate pe o perioadă nedeterminată și 198 pe o perioadă determinată.

Prin programul Proacces 3, AJOFM a reușit să încheie mai multe convenții de subvenționarea locurilor de muncă.

La nivelul județului Gorj se pare că măsurile active pentru combaterea șomajului dau roade, rata fiind menținută în continuare sub 4%.

Articole similare

Back to top button