ActualitateSliderUltima ora

Municipiul nevăzut: gunoi și leșuri abandonate

În ultimul timp autoritățile locale de la Târgu Jiu s-au concentrat tot mai mult pe șantierele din oraș, uitând de zona limitrofă. Gunoiul este o problemă intens discutată, mai ales după ce autorizația de mediu pentru Depozitul de deșeuri a fost suspendată. Concentrându-se pe a nu se forma munți de gunoaie în cartiere, au uitat să verifice și ce se întâmplă cu marginea municipiului, acolo unde „munții de deșeuri” sunt în formare.

Pe centura orașului, cea care nu este în construcție de ani de zile, mii de mașini tranzitează zona și au parte de o priveliște demnă de filmele de groază. Pe lângă PET-uri, hârtii, cartoane și măști, pe marginea drumului zac cadavrele unor animale, iar mirosul este greu de imaginat.

Printre tufele înflorite, la umbra copacilor  și-au făcut loc munții de gunoaie. Deșeurile nu sunt de ieri, ci au câteva săptămâni bune, însă nimeni nu le-a obervat până acum. Și resturile de materiale de construcții, precum țiglă și cărămidă sunt depozitate tot acolo.

Locul pare să devină, încet-încet, o nouă groapă de gunoi. Pentru aceasta însă nu este nevoie de autorizație de mediu și nici de vreo taxă, întrucât nu numai că nu au fost depistate persoanele certate cu bunul simț, dar nici dezastrul de la fața locului nu a fost observat.

Deși există un panou de avertizare privind interdicția depozitării deșeurilor și amenda corespunzătoare, autoritățile s-au mulțumit cu atât și au mizat probabil pe responsailitatea cetățenilor, care de multe ori lasă de dorit.

Grav este că nici Primăria municipiului Târgu Jiu, nici Garda de Mediu și nici Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și Activităților de Salubrizare nu au verificat ce se întmplă exact în zona panoruilor de avertizare.

Și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj ar trebui să ridice cadavrele însă nu au fost sesizate de nimeni, pentru că nimeni nu a văzut ce se întâmplă la marginea orașului.

Problema nu este numai pe vechea centură ci și pe cea nouă. Pe porțiunea unde ar trebui să fie construită varianta ocolitoare a municipiului, tone de materiale de construcții sunt aruncate la voia întâmplării. S-au format bălți, populate cu broaște și cărămidă, plastic și lemn, toate strânse de-a lungul timpului.

Când utilajele vor ajunge și în zona Drăgoieni, vor avea de golit o nouă groapă de gunoi, plină de saci cu materiale de construcții.

Imaginile arată un municipiu nevăzut. Primăria se laudă cu investiții despre care se vorbește deja de ani buni, însă omite zona limitrofă a orașului, și ea aflată în administrarea UAT Târgu Jiu. Garda de Mediu aplică amenzi și confiscă mașinile celor pe care îi prind în flagrant, dar se pare că nu s-au plimbat până acum pe centura municipiului. Și Apele Române igienizează râurile din Gorj, dar nu au verificat câțiva metri înspre șosea pentru a vedea care este situația acolo și dacă există deșeuri ori leșuri de animale ale căror reziduuri pot intra în pânza freatică. Nici Serviciul Județean pentru Gestionarea Deșeurilor nu pare să aibă habar de noile „gropi de gunoi”.

Nimeni nu pare să fi fost interesat de partea nevăzută a municipiului Târgu Jiu.

Articole similare

Back to top button