ActualitateSliderUltima ora

Declarații contradictorii… 

Încă o tragedie a avut loc ieri seară în care trei români și-au pierdut viața. După o defecțiune la TIR-ul ATI – unitatea mobilă de Terapie Intensiv – de la Spitalul Victor Babeș din București care a dus la oprirea alimentării cu oxigen, trei pacienți COVID-19 au murit.

Opt pacienți poztivi COVID erau internați în unitatea mobilă ATI la momentul producerii tragediei. Cei cinci supraviețuitori au fost transferați la alte spitale din municipiul București.

Conform comunicatului de presă transmis de DSU, se pare că ventilatoarele s-au oprit din funcțiune din cauza creșterii presiunii oxigenului peste limita admisă, iar reprezentantul firmei care le-a instalat a refuzat să intre în unitate.

Prezent la fața locului a fost și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care ulterior a postat un mesaj pe pagina sa de socializare prin care a transmis condoleanțe familiilor îndurerate. De asemenea Voiculescu a fost prima persoană care a precizat ora la care a aflat despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.

Condoleanțe familiilor îndurerate!

Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului.

Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați.

O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici.

Condoleanțe pentru familiile îndurerate!

Ora estimată de ministrul sănătății a fost totuși contrazisă de declarația Secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care a precizat în această dimineată că Voiculescu a fost „printre primii la spitalul Victor Babeș, unde ar fi ajuns la ora 17.00. Oficialul și-a exprimat de asemenea regretul față de cele întâmplate și a susținut că instituția va reveni cu detalii pe măsură ce acestea vor apărea.

Informații despre ora la care Voiculescu a ajuns la spital au fost aduse și de Raed Arafat în timpul conferinței de presă susținută azi-noapte. Arafat a oferit detalii pe ore despre modul în care a comunicat autorităţilor tragedia de la „Victor Babeş”. El a spus că deşi a aflat în jurul orei 17.00, a fost sunat de ministrul Sănătăţii în jurul orei 18.00.

De asemenea, după ce șeful DSU a fost întrebat de ce nu l-a sunat imediat pe ministrul Sănătății, acesta nu a reușit să dea explicație clară.

Ora 17.00… ora 18:30? Nu se știe cu exactitate.. Putem spune că toată situația este incertă. Autoritățile oferă doar declarații contradictorii, oamenii așteaptă răspunsuri, pe care se pare că nimeni nu le poate oferi.

Până când trebuie sacrificate vieți umane pentru ca sistemul de sănătate să-și asume cu responsabilitate rolul de „salvator” și nu de „ucigaș”, din cauza unui management defectuos, care nu are nici măcar calitatea asumării unor erori cum a fost cea petrecută ieri seară…

Autoritățile vor desfășura din nou controale în toate județele pentru a verifica siguranța pacienților. În câteva luni au fost pierdute zeci de vieți omenești deși după fiecare tragedie au avut loc verificări… rezultatul însă a putut fi văzut aseară..

Articole similare

Back to top button