ActualitateSliderUltima ora

Alcoolul – cauza violențelor în familie

Alcoolul este substanța de abuz cea mai răspândită și cea mai acceptabilă din punct de vedere cultural și social. Alcoolismul în România, este un fenomen amplu, cu preponderență în mediul rural.

În ultimii ani, țara noastră se află pe primele locuri în Europa la consumul de alcool. La întrebarea „De ce beau românii atât de mult alcool?” încă nu s-a găsit o explicație, pe această tema se pot face doar speculații.

O posibilă explicație ar fi aceea că, fiind o țară cu multe zone rurale, în care munca în agricultură nu este organizată, consumul nu este nici el descurajat. La sate, la munca câmpului, nimeni nu îți cere să nu vii băut. Dimpotrivă, cei care lucrează cu ziua cer, pe lângă bani, și alcool.

Ceea ce nu este o speculație, este faptul că, în România, alcoolul are cel mai scăzut preț și este accesibil tuturor. Conform unei analize EUROSTAT, în 2019, România a avut cele mai mici prețuri la alcool din Uniunea Europeană.

Consumul excesiv de alcool produce extrem de multe efecte negative. Pe lângă consecințele asupra sănătății, dependența de alcool sau alcoolismul poate duce la importante daune sociale și economice asupra individului.

Alcoolismul are consecințe sociale dramatice, cum ar fi deteriorarea relațiilor familiale, separare, divorț, probleme legale, comportament nepotrivit și multe altele.

Actele de violență sunt asociate de multe ori cu consumul de alcool, iar în ultima perioadă polițiștii raportează din ce în ce mai multe astfel de conflicte.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului nostru, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a raportat două astfel de conflicte, unul pe raza comunei Scoarța și altul în comuna Vladimir.

În ambele cazuri a fost vorba de acte de violență exercitate de bărbați asupra familie pe fondul consumul de alcool.

În cazul conflictului de la Scoarța,  o femeie de 69 de ani, a apelat numărul de urgență 112, sesizând poliția cu privire la faptul că a fost agresată de fiul său. Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violență în familie și au luat masura emiterii unui ordin de protecție provizoriu.

În cel de-al doilea caz, o femeie de 37 de ani, din comuna Vladimir, a sesizat polițiștii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Târgu Cărbunești cu privire la faptul că are un conflict cu soțul său care consumase băuturi alcoolice. Ajunși la fața locului, polițiștii au luat măsura emiterii unui ordin de protecție provizoriu.

Abuzul cronic de alcool reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cu repercursiuni medicale, sociale și economice importante, atât la nivelul individului și familiei, cât și la nivelul societății.

Articole similare

Back to top button