Mai multe persoane fizice amendate de DSVSA Gorj

DSVSA Gorj a efectuat peste 120 de controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul Gorj în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor în 21 de localități, dar și în stațiunea montană Rânca.

A fost verificat modul de asigurare a conformității cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare în cadrul a zeci de controale, unele dintre acesta fiind efectuate în echipaje mixte, în contextul pandemiei Covid-19.

În urma acestora, mai multe unități din localitățile Bălești, Drăguțești, Hurezani, Lelești, Peștișani, Rovinari, Târgu Jiu și Vladimir, au fost amendate pentru neregulile găsite de inspectori. Valoarea totală a scancțiunilor se ridică la 22.300 de lei.

2.400 de lei a primit amendă proprietarul unei exploatații non-profesională, pentru comercializarea unor animale fără documente sanitare-veterinare și fără a notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

O altă sancțiune în valoare de 1.500 de lei a fost aplicată de către inspectorii DSVSA proprietarului unei exploatații non-profesională, întrucât acesta nu a anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre sacrificarea unor suine din gospodăria proprie. De asemenea, acesta se pare că nu avea înregistrate animalele din propria gospodărie.

Cu suma de 1.200 de lei a fost amendată o persoană fizică pentru comercializarea de produse alimentare dintr-un spațiu necorespunzător și neînregistrat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Cu câte 1.200 de lei au fost sancționate patru persoane fizice. Se pare că acestea depozitau și comercializau produse destinate nutriției animalelor fără respectarea normelor legale în vigoare, mai exact etichetare necorespunzătoare, depozitare inadecvată direct pe paviment, nemonitorizarea temperaturii și umidității.

Tot cu suma de 1.200 de lei a fost amendat un angajat al unui abator pentru manipularea cărnii de porc fără echipament adecvat de protecție sanitară.

10.000 lei amendă a primit un restaurant, întrucât în aparatura frigorifică destinată depozitării cărnii și produselor din carne se afla depozitată cantitatea de 20,8 kg cotlet afumat, fără elemente de identificare. Inspectorii au aplicat și o sancțiune complementară: reținere oficială și dirijarea către neutralizare.

În cadrul controalelor desfășurate în perioada 29 martie – 4 aprilie, inspectorii DSVSA Gorj au aplicat și un avertisment scris unui proprietar de exploatație non-profesională, care nu a anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit atunci când a sacrificat porcinele în gospodărie și nu a predat crotaliile auriculare, pentru a se putea actualiza baza de date.

Inspectorii DSVSA Gorj au soluționat de asemena și o sesizare venită din partea consumatorilor, în localitatea Bălești.